На форума на "Стандарт": Агробизнесът с 3 искания към новите политици

За изравняване на субсидиите с европейските и за предвидимост на средата настояват произвоидтели и преработватели

На форума на "Стандарт": Агробизнесът с 3 искания към новите политици | StandartNews.com

* Да настояваме в Брюксел да ни изравнят субсидиите с останалите страни, призова Йордан Чорбаджийски

* Португалия махна ДДС за 44 основни храни, защо и ние не го направим, питат Мариана Кукушева и Яна Иванова

Три искания към новите депутати изпрати форумът на "Стандарт" "Власт и бизнес заедно срещу високите цени. Осигуряване на производствена сигурност", който е част от националната кампания "Да! На българската храна". За 17-та поредна година тя събира власт и бизнес преди големия християнски празник Великден, за да решава проблемите на агросектора.

"Стандарт" събира власт и бизнес на форум срещу високите цени

Диалогът на агробизнеса с властта е закъснял, но много необходим, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на форума.

"На дискусиите на "Стандарт" през миналата година – и на Великденския, и на Коледния форум, бизнесът нееднократно предупреди, че положението ще ескалира", припомни тя.

"Самият факт, че се събираме вече 17 години в навечерието на най-светлия християнски празник – Великден, тук, на това място, е достатъчно показателен, че тези срещи са полезни за всички вас – от малкия земеделски производител, до най-голямата асоциация. От най-малкия магазин до най-голямата търговска верига. Успехът на този форум е, че отдавна се е превърнал в гласа на бизнеса. Но и нещо повече – превърнал се е в трибуна за разговори между бизнеса и властта. Колкото и инфарктни понякога да са тези срещи, в крайна сметка се намира решение. Не винаги, разбира се,  е било най-доброто. Но поне е било консенсусно", каза Слав ка Бозукова.

Славка Бозукова:Диалогът на агросектора с властта е закъснял, но нужен 

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посочи три мерки на държавата за овладяване на високите цени:

1. Закон за таван на надценките, който ще бъде представен в понеделник

2. Информационна кампания за сравнение на цените на сайта на министерството foodprice.bg.

3. Наредби на земеделското министерство за проследяемост на храните

Законът за минималната надценка готов до дни. Мерките на държавата.

Министър Стоянов обяви още, че държавната компания Ел Би Булгарикум пуска сирене по 12,90 лв. и кашкавал по 15,90 лв. за килограм.

Килограм сирене по 12,90 лв.? Има го, ето къде

Шефът на Ел Би Булгарикум: Компанията има и социална функция 

А шефовете на БАБХ и КЗП - д-р Иван Шиков и Стоил Алипиев, представиха какви проверки се правят за храните и колко са нарушенията за нелоялни практики в магазините.

Яки проверки. 280 търговци шамаросани за завишени цени 

Шефът на БАБХ: Проверяваме в лаборатории вносните агнешко и яйца 

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев пък съобщи, че 20 пъти се е увеличил вносът на слънчоглед от Украйна през 2022 спрямо 2021 г., което е и причина за протеста на зърнопроизводителите. Той каза и каква е позицията на министерството и каква подкрепа ще има за бранша.

Зам.министър Събев: 20 пъти се увеличи вносът на украински слънчоглед

И докато представителите на властта  обясняваха какви мерки предприемат за намаляване на цените на храните, бизнесът посочи своите проблеми - някои от които са трупани с години без да се намери решение. 

Един от тях е с липсата на кадри, който мъчи не само хранително-вкусовата индустрия, но и цялата икономика. "Няма кой да прави хляба на България. От другия месец хлябът на България ще се прави от индийци, пакистанци и афганистанци", заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева хвърли бомба. Кой прави хляба на България?

За проблем, който тепърва се задава и ще натовари допълнително бизнеса с административна тежест, съобщи Йордан чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара. "Не знам кой ви подведе и коя глава роди това безумие", каза Чорбаджийски по повод новата наредба на земеделското министерство за проследяемост на храните, публикувана за обществено обсъждане.

Йордан Чорбаджийски срещу нова наредба: Защо е това безумие 

Председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски се обърна с призив към кандидат-депутатите от основни политически сили, присъстващи на форума на "Стандарт": "Българските производители не са равнопоставени с европейските заради по-ниските субсидии за земеделие у нас. Не може ли да направим обединение и да тропнем по масата да ни изравнят субсидиите, за да произвеждаме продукти с по-висока себестойност? Така ще паднат цените, ще продаваме и ще бъдем конкурентноспособни. Молбата ми е като станете народни представители, да се заемете с това. Така работят и Румъния, и Гърция".

Родните производители и преработватели са категорични, че лекарство срещу високите цени са и намалените ставки на ДДС. "Гледайте Португалия какво прави. Тя махна ДДС за 44 основни храни", заяви Яна Иванова, председател на Сдружение „Храни и напитки”. Мариана Кукушева я подкрепи, като припомни, че нулевата ставка за хляб и брашно, която влезе през юли 2022 г., е помогнала да се задържи цената на хляба и това е най-социалната мярка, защото насъщният е купуван от най-бедните слоеве на населението.

Агробизнесът скочи: Вижте Португалия, махнете ДДС за основните храни

От съюза на малинопроизводителите пък алармираха с огромния проблем с водата за напояване. Божидар Петков призова министъра на икономиката да вземе мерки, с които да реши проблема трайно, защото компанията "Напоителни системи"  е държавна. "Както държавната Ел Би Булгарикум може да продава млечни продукти на ниски цени, така да направи и държавната "Напоителни системи", каза Петков.

На форума на Стандарт: Водата по-скъпа с 395%, искат таван на надценката 

От Съюза на градинарите пък призоваха през форума на "Стандарт" управляващите да се вслушат в гласа им и поискаха среща с министъра на земеделието Явор Гечев.

Градинарите: Очакваме на форума на "Стандарт" да ни чуят 

Посланията на агробизнеса бяха обобщени в края на събитието от Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите": 

1. Продоволствената сигурност е под въпрос чрез създаване на несъвършени административни актове

2. Да премахнем двойния стандарт в евросубсидирането

3. Политиците да осигурят стабилност и предвидимост, защото бизнесът е декапитализиран. 

Ето какво заявиха кандидат-депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане", които присъстваха на форума:

Солидарни сме с Украйна, но да защитим бг производителите

Александър Иванов, ГЕРБ-СДС

За мен беше важно да чуя проблемите на агросектора. Той няма сигурност и устойчивост, през последните 2 г. се променят вижданията на хората, които го регулират. Налагането на таван на надценките няма да доведе до намаляване на цените, напротив. Колкото и да сме солидарни с Украйна, трябва да защитим родните производители. Има недостиг на работна ръка – трябва да се преосмисли как да се използват ресурсите на образованието за квалифицирани кадри, които да остават в България. Призовавам потребителите да купуват българско производство. Повече български храни да влязат в големите вериги. 

Несигурността е причина за високите цени

Искрен Митев, ПП-ДБ

Бях председател на комисията с борба с монополите – има много какво да се направи в тази област. Има проблем с пшеницата. Когато другите държави инвестират в експортно ориентирани икономики, това има ефект и у нас.БГ производството е с най-висок разход на енергия. Причина за високите цени е нестабилността на енергийните пазари, неизвестността за производители и търговци какви ще бъдат цените през следващите месеци. Причина за високите цени е несигурността. Трябва да има политическа стабилност. 

Не е нормално домати от Испания да са по-евтини

Цончо Ганев, Възраждане

Аз съм скептично настроен за законодателен проект, който не е съгласуван с бизнеса. Има обаче много неща, които не се решават със законодателство, а с поднормативни актове от министерствата. Така се прокарват определени бизнес интереси. Според Възраждане за влизането в ЕС България плати огромна цена. В магазините имаме 80% чужди храни. Не трябва да сочим Брюксел за виновен. Ние сме си виновни, защото сме се съгласили да има такова субсидиране. Не е нормално във веригите да се продават домати от Португалия и Испания, които са по-евтини от нашите. За водата - когато махнеш 800 млн. от Плана за възстановяване, предназначени за мелиорации – имаш проблем с водата. В Турция водата е безплатна. Трябва да отидем в Брюксел и да предоговорим нашите условия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай