Йордан Чорбаджийски срещу нова наредба: Защо е това безумие

Защо е тази поредна регулация, пречат ни да вършим основната си дейност, каза шефът на НЛВК

Йордан Чорбаджийски срещу нова наредба: Защо е това безумие | StandartNews.com

"Не знам кой ви подведе и коя глава роди това безумие". Така шефът на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/ Йордан Чорбаджийски коментира нова наредба, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на земеделието /МЗм/, по време на форума на "Стандарт" "Да! На българската храна".

Той коментира Проектонаредба за Централния регистър за проследимост на храните, публикувана на сайта на МЗм. Според нея за попълването на Централния регистър бизнес операторите трябва да предоставят  куп данни на БАБХ - за бизнес оператора, за реализацията на продуктите в търговията на едро, .за получени произведени или преработени храни от ЕС, информация за последваща дистрибуция и т.н. 

"Това ще създаде страшно много допълнителна работа и ще ни попречи да вършим нашата основна дейност", посочи Чорбаджийски. 

"Ще кажа как е във винарския сектор", продължи Чорбаджийски. "Вината и напитките се следят от МЗм, вързани сме онлайн към агенция "Митници" и НАП. Митниците имат камери във всеки от винените заводи. Следи се движението на стоките. Сега, според наредбата, трябва да влезе и БАБХ - поредната агенция, която ще влезе да иска нещо. Цялата информация е у вас. Идеята ви е да се помогне на бизнеса да се развива или да създаваме нови отдели, да назначаваме нови хора, каквито трудно се намират. Затова искам МЗм да каже защо е тази безполезна наредба", посочи шефът на лозарите и винарите.

Всяка храна с код. Ето как ще борят високите цени 

"Идеята не е наредбата да отежнява бизнеса. А да се дигитализират регистрите и в крайна сметка да се обединят в един регистър. Има възможност за коментари по време на общественото обсъждане", отговори министърът на икономиката Никола Стоянов, като изрично посочи, че наредбата е на земеделското министерство.

"Целта в крайна сметка е да има прозрачност," добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай