Шефът на БАБХ: Проверяваме в лаборатории вносните агнешко и яйца

Няма да пуснем на пазара продукти преди да излязат резултатите от проверките, каза д-р Иван Шиков

Шефът на БАБХ: Проверяваме в лаборатории вносните агнешко и яйца | StandartNews.com

Днешният форум "Да! На българската храна" се провежда в тежък момент - той съвпадна с проблемите и дебатите около качеството и цените на храните. Така започна изказването си шефът на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ д-р Иван Шиков, който бе сред участниците във форума на "Стандарт" Да! На българската храна".

Проверките на БАБХ са ежедневни, но когато възникне казус, с колегите от КЗП и НАП правим засилени инспекции, посочи д-р Шиков. 

Той посочи, че със заповед, издадена вчера, служителите на Агенцията извършват засилен контрол на вносни храни - яйца и агнешко от трети страни. "Не че не е извършван такъв контрол до момента. Но за да се успокоят производителите, ние ще предприемем действия - дори по документи храните да са изрядни, ще ги проверим в лабораториите и докато не получим резултатите, няма да ги пуснем на пазара", обясни д-р Шиков.

По думите му при съвместните проверки с КЗП са констатирани големи нарушения. "Нарушенията, които са от компетентността на БАБХ, не са големи. Основните нарушения са за срокове на годност, произход и т.н. Когато установим такива нарушения, реагираме според възможностите на законодателството. Вносните храни, които влизат на наша територия, преди да стигнат до трапезата, преминават задълбочен и качествен контрол. Но не само вносните, а и храните, които нашите земеделци и животновъди произвеждат, също подлежат на контрол. Няма да допуснем занижаване на контрола независимо от това кой е произовдителят", категоричен е шефът на БАБХ. 

В заключение той заяви, че "БАБХ, колкото и да е използвана в определени моменти като буфер и маша за целите на определени субекти и обекти, инспекторите винаги ще се стремим да спазваме веруюто - безопасна и качествена храна на трапезата на потребителите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай