Законът за минималната надценка готов до дни. Мерките на държавата

Ето какво съобщи министър Никола Стоянов

Законът за минималната надценка готов до дни. Мерките на държавата | StandartNews.com

Законът за минимална ще е готов до дни. Следващия понеделник той ще бъде представен за обществено обсъждане. Законът ограничава надценките на хранителните стоки. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на форума на „Стандарт” „Да! На българската храна”, който за 17-та година традиционно събира власт и бизнес преди великденските празници, за да решава проблемите на агросектора.

ВИЖ ОЩЕ: Килограм сирене по 12,90 лв.? Има го, ето къде

Да, всяка намеса на държавата, е изкривяване на пазара. Но в момента всички данни, с които разполагаме, сочат, че пазарът не функционира добре. Затова се налага административна мярка, обясни Стоянов.

Намесата на държавата ще е минимална. За всяка група стоки ще се налага минимална надценка за един - два артикула. Ако има 20 вида кашкавал – за един или два от тях търговецът ще трябва да гарантира минимална надценка. Това ще даде възможност на потребителите в по-затруднено положение да си закупят продукта на поносими цени. От друга страна ще донесе минимално изкривяване на пазара, каза Стоянов. За всички останали артикули от групата стоки търговците ще могат да слагат надценки, каквито преценят.

Още две големи мерки срещу високите цени предприема държавата. Първата е информационна и е свързана със сайта, който Министерството на икономиката пусна преди пет дни.

 В него вече има по 10 000 влизания на ден, което се определя като висок интерес.

Очакваме в сайта да влязат и големите търговци – тези, които имат 30 млн. лева годишен оборот. Това са около 30 компании. Те биха могли да подават най-ниските цени в техните магазини, но цени без промоции, съобщи Стоянов. И изрази надежда, че това ще се случи, защото в предварителните разговори големите магазини са дали съгласието си да правят това.

В последните дни сме свидетели на спад в цените но през промоции. Целта ни е траен спад – без промоции, каза министърът на икономиката.

На сайта могат да се на какви цени вносните стоки влизат в България, на каква стойност постъпват на борсите, какви са цените на едро, и какви са осреднените цени на дребно.

 Ако и търговците се включат, ще виждаме и най-ниските цени в определени вериги, каза Стоянов.

Прагът от 30 млн. годишен оборот за присъствие на сайта ще даде възможност и на локални играчи с няколко магазина да показват своите най-ниски цени. Смятаме, че сайтът ще изиграе своята роля. Той ще стане основа за цялостна информационна платформа за търговията с храни, обясни още министърът.

Третата мярка е законодателна. Вече тече обществено обсъждане на промени в наредби на министерство на земеделието. Работим по предложение на закон за търговията с храни. Предложенията прави междуведомствена група. Следят се регламентите в ЕС. Искаме да вземем най-доброто оттам и да го адаптираме към българските реалности, каза Стоянов.

Хранително-вкусовата промишленост се развива устойчиво през последните години, но има много по-сериозен потенциал. Тя може да помогне за балансирано развитие на страната по региони, тъй като имаме различни условия за това. Основният въпрос остава как да създадем повече добавена стойност и за бизнеса, и за хората в този сектор, каза Стоянов.

Той съобщи, че ръстът на индустрията е устойчив. Данните за 2022 г. спрямо 2021 г. сочат ръст от 21 36%. 70 000 са заетите в бранша, в него работят 5 000 компании. Тези  числа са отлична база за по-нататъшно развие, каза министърът на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай