Понеделник,

Агробизнесът скочи: Вижте Португалия, махнете ДДС за основните храни

От: СТАНДАРТ -
2516
Агробизнесът скочи: Вижте Португалия, махнете ДДС за основните храни
A
A
A

Гледайте Португалия какво прави. Тя махна ДДС за 44 основни храни. Това заявиха Яна Иванова, председател на Сдружение „Храни и напитки” и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по време на форума на „Стандарт” „Да! На българската храна”, който за 17-та година традиционно събира власт и бизнес преди великденските празници, за да решава проблемите на агросектора.

Кукушева и Иванова остро критикуваха подготвената от земеделското ведомство наредба, според която всеки производител ще докладва в БАБХ всяка своя спедиция.

Задължават всеки производител да докладва всяка своя пратка. Продавайки я на магазин, той вече се явява търговец на едро, а наредбата засяга всички търговци на едро. Така и производителят с малкото цехме трябва да назначи човек, който да обслужва целият този обем справки за БАБХ, каза Ана Иванова. И попита: „Какво би помогнал обемът на тази информация. Кой би могъл да обработва такава информация.”.

Ние, преработвателите, сме сирачето, не е ясно къде, към кое министерство, сме. И вместо да получаваме специална подкрепа, за да произвеждаме повече, нас ти товарят с администрация, допълни тя.

Иванова обясни, че в момента внасяме 60 процента от маслото, защото не произвеждаме достатъчно. Вместо да има стимули за производство, всяко цехче трябва да бълва документация, заяви Иванова. Тя обясни, че освен това става въпрос за търговска тайна и чувствителни данни по смисъла на Закона за конкуренцията. Цели институции ще имат право на достъп до тази информация. Какво ще гарантира на една фирма, че конкурентът й няма да получа от някой чиновник в министерството какво се продава, на кого и на каква цена, възмути се Иванова.

Целта ни не е да натоварваме бизнеса, отговори министърът на икономиката Никола Стоянов. И обясни, че ведомствата ще имат различни нева на достъп и сигурността на информацията е гарантирана. Защо нямате подобни притеснения спрямо НАП, риторично попита той.

Продоволствената сигурност на България е в криза. Ние нямаме капацитет да намерим хора, които да работят. А Министерство на земеделието ни натоварва с допълнителна административна тежест, която  предполага наемането на компютърно грамотен специалист , каза Кукушева.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com