Зам.министър Събев: 20 пъти се увеличи вносът на украински слънчоглед

Министерството на земеделието е солидарно с българските зърнопроизводители, каза Георги Събев

Зам.министър Събев: 20 пъти се увеличи вносът на украински слънчоглед | StandartNews.com

Форумът "Да! На българската храна" е изключително важно и актуално събитие. Така започна изявлението си Георги Събев, заместник-министър на земеделието.

"Зърнопроизводителите днес започнаха протестите си, ние заставаме зад тях. Много пъти сме повдигали въпроса за натиска върху производителите ни от вноса на украинското зърно", каза Георги Събев, 

Той посочи, че през 2022 г. вносът на украински слънчоглед е 824 000 тона, като имаме 20-кратно увеличение спрямо година по-рано. По последни данни складираното зърно в страната е с половин милион тона повече. Като цяло търговията в целия Черноморския район е дебалансирана. 

"Това не е естествен процес. Многократно сме информирали Брюксел. Разрешаването на безмитен внос от Украйна е решение на Европейската комиися. Има външнополитически фактори за това. Ние сме солидарни с Украйна, но сме притеснени за съдбата на българските производители. Това не е само у нас, тревога има и в Полша, и в Унгария, и в Латвия, и в Чехия". 

Зам.министър Събев припомни, че ЕК е предложила близо 59 млн. евро за компенсиране на щетите за вноса от Украйна за България, Румъния и Полша, но това не е достатъчно.

"Продължаваме да настояваме, че натискът е безпрецедентен. Застрашавайки поминъка в една европейска държава, това ще е сътресение за целия ЕС.

Министерството на земеделието неколкократно е давало подкрепа и за други сектори, които са потърпевши. 426 млн. лева държавна помощ бяха предоставени за почти всички сектори. 65 млн. евро бяха разпределени като помощи от Програмата за развитие. На 25 март ЕК прие нашето предложение за държавна помощ - 213 млн. евро ще стигнат до сметките на бг произвоидтелите. От 3 до 13 април се кандидатства и до края на април парите ще стигнат до тях. 

102 млн. са за сектор растениевъдство, над 100 млн. са за животновъдите", каза още заместник-министърът. 

Той призова българските потребители да купуват родното производство.

"В рамките на следващия програмен период има специална мярка за българските традиционни продукти. Вярвам, че това ще повиши потреблението на родни продукти. БГ производителите имат нужда от помощ. Българският пазар има потенциал", заключи зам.министър Събев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай