На форума на Стандарт: Водата по-скъпа с 395%, искат таван на надценката

Това е порочна практика на държавна компания, не искаме промоция с 80%, а решение на проблема, призова Божидар Петков

На форума на Стандарт:  Водата по-скъпа с 395%,  искат таван на надценката | StandartNews.com

Производителите на малини първи се сблъскаха с голямото поскъпване на водата за напояване и затова първи удариха камбаната. Информирахме, че една държавна фирма -  "Напоителни системи", си позволява да направи до 395% надценка. Това е порочна практика", заяви Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, по време на форума на "Стандарт" "Да! На българската икономика". 

Проблемът гръмна преди седмици, когато стана ясно, че държавното дружество е вдигнало цените на водата за напояване между 17 и 395% в зависимост от региона. И вместо 80-120 лева, в най-засегнатите места тази година ще трябва да платят по 720-800 лв. за поливане на декар. С искане проблемът да се реши производители отидоха на среща в „Напоителни системи”.

"Не само производителите на малини, но и тези на ориз, плодове и зеленчуци, както и зърно,  използват вода за напояване", каза Петков. И посочи: "Водата при нас не е краен продукт, тя е суровина. Трябва да има граници за надценка не само на храните, но и компонентите за тях".

"В случая две министерства правят една порочна практика. След като цената на водата се вдига с 395%, Министерството на икономиката направи промоция от 80 % и казва - ето, трябва да приключи протестът, защото ние намалихме цената на  водата. А догодина ще има ли кой да направи тази промоция? Вместо да разпоредите проверка и да видите защо и как са надути цените спрямо миналата година, вие просто направихте една промоция. Това е решаване на проблема на парче. Догодина няма да има такъв загрижен и отговорен министър като вас и цените ще си останат такива", каза Петков, като се обърна към министъра на икономиката Никола Стоянов. Петков посочи, че от скока на водата са пострадали най-малките производители. "Както държавното предприятие за млечни продукти успя да намали цените, така да направи и държавната компания "Напоителни системи", призова още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай