Селото у нас с най-чистия въздух

На 30 км. от Смолян

Селото у нас с най-чистия въздух | StandartNews.com

Село Солища е една от перлите в Средните Родопи, разположено в подножието на величествения Перелишки дял на надморската височина 1400 метра.
Селото е на 4 км от с. Широка лъка, на 15 км от курортния комплекс Пампорово и на 30 км от Смолян.

Ако сте решили да почивате на чист въздух, тук е мястото. Група от специалисти микробиолози са направили изследвания на въздуха в Солища и са установили, че тук има най-малко микроби на кубичен метър въздух. 

Една от природните забележителности на селото е прелестната, 300 годишна борова гора, която местните жители наричат "Черночето". Наименованието произлиза от думата 'чернок', която преведена от родопски диалект означава 'черен бор'. Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце. На няколко от тях, незаконно е изсечена средата. Тя се нарича  "борина" и се използва за подпалка на печки за отопление през зимата.

Има няколко версии за произхода на името на селото. Една от тях е, че когато са дошли първите жители и започнали да строят, са намерили останки от предишни тракийски селища (селища - солища). Друга версия е, че на мястото на днешното село (тъй като Солища е на южният склон на Солийски връх и тук най-бързо се стопява снега), старите овчари са кърмили овцете със сол (солище - място, където  се сипва сол).

Тук е вилата на първата жена летец в България - Мария Атанасова, за която село Солища бе мястото за връзка с космоса.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Realen
преди 5 месеца

Тръгнете от сеолища към х.перелик да видите дървената мафия какво е сътворила 13.09.23г

Откажи
Горски
преди 5 месеца

То само там да е така иде дойде. Във всичко сме така

Откажи