Земеделците към новата власт: Идат фалити! Вземете спешни мерки!

Кампанията „Да! На българската храна” на „Стандарт” направи европейска среща на върха в земеделието

Земеделците към новата власт: Идат фалити! Вземете спешни мерки! | StandartNews.com

Идват фалити. Нова власт спешно трябва да вземе мерки. Аларма за изключително тежката ситуация в агросектора удариха млекари и животновъди по време на форума „Криза и зелена сделка: Време за бързи решения в земеделието”. Международната конференция, организирана от „Стандарт” и Атидже Вели, евродепутат от „Обнови Европа”/ДПС, бе част от националната кампания в подкрепа на родните производители, преработватели и търговци „ДА! На българската храна”, която медията ни провежда вече 15-а година. В навечерието на 30-тия юбилей на „Стандарт” инициативата стана международна. Специално участие във форума взе еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който даде специални съвети на българските земеделски компании. Войчеходски отправи и препоръки към страната ни как да се възползва най-добре от възможностите, които дава Европа.

Веригите: Ние също имаме ноу хау, което да споделимВИЖ ОЩЕ: Веригите: Ние също имаме ноу хау, което да споделим

Ако не се направи нещо спешно в тази държава, ще започнат фалити, предупреди Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите. Той подкрепи идеята за намаляване на ДДС за храните. "Срещу по-малко от 2% от националния бюджет ще имаме по-голяма справедливост. 25 от 28 държави в Европа са социално по-справедливи от нас. Хайде да вървим към тази Европа", призова Михайлов. По думите му фалитите в сектора ще предизвикат ефекта на доминото. "Хората ще хвърлят пешкирта, няма да работят", алармира той. И заяви: „Аз съм собственик от 21 години на бившата "Сердика Хасково". Никога не е било както сега. Досега не съм бил на загуба, заяви Михайлов и посочи, че сега за пръв път е на загуба. Досега винаги е давал коледни премии на служителите си, а сега бонуси не само няма да има, но и се налага да забави заплатите. "160 човека са ангажирани в нашата структура. Какво трябва да се направи, за да не отидат тези хора на борсата", попита Михайлов.

ВИЖ ОЩЕ: Млекарите: Спешно трябва да се направи нещо, идват фалити

Млекарите: Спешно трябва да се направи нещо, идват фалити

Положението на нашите животновъди, на нашите свиневъди, е катастрофално. Заради скъпия ток, високата цена на фуража и ниската цена на свинското месо животновъдни стопанства са пред фалит, заяви и председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов. Той също призова ДДС за храните да бъде намален от 20 на 9%. "Виждам на форума бивши министри, бивши и настоящи депутати, надявам се да се вслушат в призива ни.  Това е единствената мярка, която можем да направим, за да не вдигаме цените. Защото ако вдигнем още цените, потребителят ще каже: "Гледайте си работа" и ще отиде да купи нещо полско, нещо немско", посочи Урджанов.

ВИЖ ОЩЕ: Атанас Урджанов: Фалити грозят животновъдите

Атанас Урджанов: Фалити грозят животновъдите

Темата за намаляване на ДДС върху храните бе сред най-болните и най-дискутирани от бранша.

Имаме конкретно искане за 9% ДДС за храните, каза Яна Иванова от Сдружение Храни и напитки. "Ние сме една от трите държави в ЕС, които нямат понижена ставка. Потреблението пада заради високите цени и ние имаме спешна нужда от подкрепа. Нашето искане е в полза на всички потребители, това е антиинфлационна мярка. Казват ни - да, но ще намалее рязко приходът от ДДС. При нас има голям сегмент от сивата икономика, вярваме, че той ще изсветлее с 9% ДДС. Имаме такъв пример от Румъния, където приходите не паднаха, а се покачиха при намаляване на ставката. Вярваме, че това е начинът да се върне лоялната конкуренция. Защото нелоялната уврежда не само фиска, но и всички производители, които плащат данъци", каза Иванова. 

ВИЖ ОЩЕ: Яна Иванова: 9% ДДС е антиинфлационна мярка

Днес браншовите организации сме по-обединени от всякога в това, което правим като Национален съвет по храните, заяви Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара. Заради високата инфлация и високите цени на енергоносителите е необходимо да имаме ставка от 9% ДДС за всички храни и напитки, посочи Чорбаджийски. По думите му, винопроизводството в България е на колене от много години. "Всички европейски държави субсидират гроздопроизводителите, а у нас имаме субсидия само 27 лв. за декар лозе, колкото е за пасище. Но лозето, за разлика от пасбището, иска целогодишна грижа”, каза още Чорбаджийски.

ВИЖ ОЩЕ: Йордан Чорбаджийски: Държавата е сляпа за сивия сектор

Йордан Чорбаджийски: Държавата е сляпа за сивия сектор

Първите ни стъпки трябва да са насочени към намаляване на ДДС за храните от първа необходимост,каза зам.-председателят на 47-ото НС Ива Митева.

ВИЖ ОЩЕ: Ива Митева: Намаляване на ДДС за храните от първа необходимост

Ива Митева: Намаляване на ДДС за храните от първа необходимост

"Поздравявам "Стандарт" и всички участници във форума с усилията години наред да опазват качеството на българските храни и да съхраняват истинския им вкус, който помним още от деца. Вие спомагате българската  земя да е още жива и българските полета да са пълни със златни ниви", обърна се Митева към присъстващите производители.

Има такъв народ първи внесохме предложение за по-ниска ставка за ДДС за храните, заяви топ земеделският експерт на ИТН, депутатът Пламен Абровски. По думите му в земеделеието и храните има проблеми. Трябва обаче да се работи за решаване на причините за проблемите.

ВИЖ ОЩЕ: Пламен Абровски: Ние сме българи, трябва да ядем българска храна

Защо гроздопроизводителите не взаимодействат с винопроизовдителите? Защо  България произвежда толкова много зърно, а не може да произведе евтин хляб? Защо ядем колбаси със свинско от Испания, а не от България, запита Абровски.

ВИЖ ОЩЕ: Имрен Мехмедова: Подкрепяме 9% ДДС, ако поевтинеят крайните цени

Имрен Мехмедова: Подкрепяме 9% ДДС, ако поевтинеят крайните цени

Приоритетите на хранително-вкусовата индустрия са приоритети и на ДПС, затова винаги ще срещнете подкрепа, каза депутатът от ДПС Имрен Мехмедова. Тя обаче постави условие, за да подкрепи Движението намалена ставка. "За да подкрепим 9% ставка на ДДС, искаме да ни се гарантира, че тя ще доведе и до по-ниски цени за потребителите. Защото в нашите анализи виждаме, че досегашните случаи на редуциране на ставката не се случва точно така", каза Имрен Мехмедова.

ВИЖ ОЩЕ: Как ще помогнат на земеделците евродепутатите?

Как ще помогнат на земеделците евродепутатите?

България е традиционен производител на етерично-маслени растения като маслодайна роза, лавандула, мента, маточина и други растения, които могат да се използват в козметичната индустрия, медицината като средство за унищожаване на насекоми и паразити, и други цели. България би могла също така да продължи да се възползва от сравнително големия си сектор на растениевъдството и да помогне на земеделските стопани да разширят производството на растителна основа, тъй като обществото и стратегията "От фермата до вилицата" препоръчват храни от растителни източници, каза еврокомикар Януш Войчеховски. И заяви: "България би могла да засили производството си на вино със защитени наименования, което през последната година намалява. Разбирам, че някои от традиционните за България месни продукти, като филе „Елена“ или луканка „Панагюрска“, също са защитени."

ВИЖ ОЩЕ: Еврокомисар Войчеховски: България има потенциал в биоземеделието

Еврокомисар Войчеховски: България има потенциал в биоземеделието

Много неизползван потенциал има в развитието на сектора на биологичното земеделие в България, който, макар и да се увеличава, все още представлява само 2,6 % от общата използвана земеделска площ през 2018 г., каза още Войчеховски.

Улрике Мюлер за новата ОСП - какви са основните политики

ВИЖ ОЩЕ: Улрике Мюлер за новата ОСП - какви са основните политики

Пиер Баску: Работим за по-евтина енергия за земеделцитеВИЖ ОЩЕ: Пиер Баску: Работим за по-евтина енергия за земеделците

Биологичното производство ще е един от начините да увеличим доходите на земеделците, да ги върнем в селските райони, каза евродепутатът Атидже Вели. И допълни: Има 1 млрд. лева от Европа за малките ферми.

ВИЖ ОЩЕ: Атидже Вели: Има 1 млрд. лева от Европа за малките ферми

По нейна покана по време на форума се състоя своеобразна среща на върха на най-големите експерти в земеделието от Европа. Съвети на родните фермери даде Пиер Баску, директор "Устойчивост и подпомагане на доходите", в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейска комисия. Детайли от новата Обща селскостопанска политика на ЕС разясни Улрике Мюлер, евродепутат от група "Обнови Европа". За българските производители и преработватели от особено значение бе участието на Пека Песонен, генерален секретар на Копа Коджека.

ВИЖ ОЩЕ: Копа Коджека: Не подценявайте ролята на кооперативитеКопа Коджека: Не подценявайте ролята на кооперативите

Присъствието ви тук днес е и поредно доказателство, че дискусиите, които провеждаме вече 15 години в рамките на кампанията "Да! На българската храна",  не само са необходими. Те са резултатни. Разрешавали са огромни противоречия между различни сектори, постигало се е съгласие по конфликтни теми, тлеещи с години, каза главният редактор на в. „Стандарт” и ръководител на кампанията „Да! На българската храна” Славка Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Браншът е единен, когато става въпрос за стратегия

Славка Бозукова: Браншът е единен, когато става въпрос за стратегия

Стъпваме на петте приоритета от великденската дискусия „ДА! На българската храна!, каза Мариана Кукушева, шеф на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която бе модератор на първия панел от международния форум.  И изброи: Първият от тях бе за 9% ДДС за всички храни, който днес е по-актуален от всякога заради галопиращите цени на хранителните продукти. Вторият - всички обществени поръчки за институциите да са за български храни по стандарт.  "Наше проучване показа, че български бизнес оператори не участват в обществени поръчки в държава от ЕС", посочи Кукушева.

ВИЖ ОЩЕ: Мариана Кукушева: Стъпваме върху 5-те приоритета

Мариана Кукушева: Стъпваме върху 5-те приоритета

Третият приоритет - предвидими икономически правила и стандарти в продължителен период от поне 10 години. Четвърто - подпомагане на суровинния сектор без ограничение. Пето - участие на бизнеса при изработването на рамката на Европейската комисия за хранителния сектор.

ВИЖ ОЩЕ: "Стандарт" награди най-успешните в износа и онлайн търговията

По време на форума „Стандарт” отличи най-успешните компании в износа и онлайн търговията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай