Мариана Кукушева: Стъпваме върху 5-те приоритета

Темите за намаляването на ДДС на 9% и за скъпия ток са по-актуални от всякога, каза шефът на УС на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите

Мариана Кукушева: Стъпваме върху 5-те приоритета | StandartNews.com

На предишния форум на "Стандарт" Да! На българската храна, който се проведе преди Великден, поставихме 5 приоритета, които са актуални и днес. Това заяви Мариана Кукушева, шеф на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която бе модератор на първия панел от форума на "Стандарт" - "Криза и зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието", част от начионалната кампания "Да! На българската храна". .

Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите припомни приоритетите.

Първият от тях бе за 9% ДДС за всички храни, който днес е по-актуален от всякога заради галопиращите цени на хранителните продукти. 

Вторият - Всички обществени поръчки за институциите да са за български храни по стандарт.  "Наше проучване показа, че български бизнес оператори не участват в обществени поръчки в държава от ЕС", посочи Кукушева.

Третият приоритет - предвидими икономически правила и стандарти в продължителен период от поне 10 години.

Четвърто - подпомагане на суровинния сектор без ограничение.

Пето - участие на бизнеса при изработването на рамката на Европейската комисия за хранителния сектор

Друга тема, която бе засегната още на Великденския форум на "Стандарт" - "Да! На българската хранта",  бе за скъпия ток. Днес това е най-големият бич за бизнеса. Вече е време за дългосрочни договори, каза Мариана Кукушева.

Тя даде думата на бизнеса, за да сподели своите проблеми пред представителите на властта. Близо сто участника събра международната конференция, която се проведе в столичния хотел "Маринела". Сред тях бяха представители на браншовите организации от хранително-вкусовия и земеделския бранш, бизнесмени, предприемачи, представители на законодателната власт, както и от служебния кабинет, дипломати, посланици, хора от академичната общност, медии. Форумът бе разделен на два панела - в първия с модератор председателя на УС на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева се включиха председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски,  Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите у нас.

Във втория панел с модератор евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Вели се включиха чрез видеовръзка директорът по „Устойчивост и подпомагане на доходите“ към ЕК Пиер Баску,  генералният секретар на най-голямата аграрна организация в ЕС „Копа Коджека“ Пека Песонен и евродепутатите Улрике Мюлер и Петър Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай