Яна Иванова: 9% ДДС е антиинфлационна мярка

Ние сме една от трите страни в ЕС, която няма диференцирана ставка за храните

Яна Иванова: 9% ДДС е антиинфлационна мярка | StandartNews.com

Имаме конкретно искане за 9% ДДС за храните, каза Яна Иванова от Сдружение Храни и напитки по време на международната конференция "Криза и зелена сделка. Време е за бързи решения в земеделието. Тя е част от националната кампания на "Стандарт" - "Да! На българските храни". 

"Ние сме една от трите държави в ЕС, които нямат понижена ставка. Потреблението пада заради високите цени и ние имаме спешна нужда от подкрепа. Нашето искане е в полза на всички потребители, това е антиинфлационна мярка. Казват ни - да, но ще намалее рязко приходът от ДДС. При нас има голям сегмент от сивата икономика, вярваме, че той ще изсветлее с 9% ДДС. Имаме такъв пример от Румъния, където приходите не паднаха, а се покачиха при намаляване на ставката. Вярваме, че това е начинът да се върне лоялната конкуренция. Защото нелоялната уврежда не само фиска, но и всички производители, които плащат данъци. 

Държим 9% ставка да не е само на основни, но на всички храни, защото иначе няма как да има изсветляване на сектора. Надяваме се да бъдем чути, защото това е в обществен интерес", каза Яна Иванова.

Преди 2 дни Съветът на финансовите министри на ЕС взе решение всяка държава да има право сама да диференцира ставката на ДДС за определени групи стоки, сред които и храни, припомни Мариана Кукушева, председател на УС на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в България, която бе модератор на панела, в който бяха обсъдени най-важните политики в агросектора. "Уверени сме, че през 2022 г., при 9% ДДС паричният поток в държавата ще бъде по-голям", каза още Кукушева. И поясни, че това означава по-малко корупция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай