Атидже Вели: Има 1 млрд. лева от Европа за малките ферми

ОСП ни дава възможност да бъдем по-самостоятелни, но и по-отговорни, каза евродепутатът от ДПС/Обнови Европа

Атидже Вели: Има 1 млрд. лева от Европа за малките ферми | StandartNews.com

"Искам да благодаря на г-жа Бозукова, че успя да наложи и надгражда форума "Да! На българската храна". Днес той вече е международен". Това заяви Атидже Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа, съорганизатор на форума "Криза и зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието", част от кампанията на "Стандарт" Да! На бължарската храна. Госпожа Вели е модератор на втория панел, който е за новата ОСП през призмата на Зелената сделка.

"Във втория панел ще говорим за големите възможности, които ни дава Европа. Най-голямата реформа в ОСП вече е приета, предстои тя да стигне до земеделците и преработвателния бранш. Реформата е позакъсняла, но е факт след 3 години преговори и работа. Считам, че в Европарламента успяхме да защитим една модерна структура на ОСП, която да балансира трите аспекта на зелената сделка - социален, икономически и екологичен. Успяхме да постигнем по-голяма гъвкавост на отделните държави. Много е важно сами да определяме мерките, от които браншът има нужда. Тази гъвкавост обаче върви с по-голяма отговорност.

Със самочувствие мога да кажа, че ДПС има своята роля в изготвянето на ОСП. Програмата е и за големите, и за малките. Над 1 милиард лева ще има за бг малки земеделци /10%/. Близо 400 млн. лева ще има за младите фермери в България /3% от парите в програмата/.

Биологичното производство ще е един от начините да увеличим доходите на земеделците, да ги върнем в скелските райони. Във втория панел ще говорим за всичко това", каза Атидже Вели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай