Славка Бозукова: Браншът е единен, когато става въпрос за стратегия

Ще видим дали има двоен аршин в земеделието, каза главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова: Браншът е единен, когато става въпрос за стратегия | StandartNews.com

За мен, за моите колеги от Стандарт е огромна чест да видим тази пълна зала, събрала на едно място цялата палитра на агробизнеса – от най-малката семейна ферма през огромните търговски вериги до най—големите заводи, изнасящи селскостопанската си продукция навсякъде по света. Както и разтвореното политическо ветрило – от младите експерти на новите политически формации, които предстоят да вземат в ръце управлението на бранша до дългогодишните кадри в изпълнителната и законодателната власт.

Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на международната конференция "Криза и Зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието". Форумът е част от националната кампания на "Стандарт" "Да! На българските храни".

Ето какво каза госпожа Бозукова:

Присъствието ви тук днес е и поредно доказателство, че дискусиите, които провеждаме вече 15 години в рамките на кампанията "Да! На българската храна",  не само са необходими. Те са резултатни. Разрешавали са огромни противоречия между различни сектори, постигало се е съгласие по конфликтни теми, тлеещи с години. Ще ви припомня само част от тях.  Тук се роди идеята за щандовете на българските фермери в големите търговски вериги, оттук започнаха преговорите на веригите с производителите за износ на продукцията им. От този форум тръгна стратегията за фермерските пазари. Години наред форумът бе арена на разгорещени разговори за новия закона за виното, за новия закон за храните. Накрая обаче те бяха приети с впечатляващо мнозинство в парламента, защото в разработването им участвахте вие – представителите на бизнеса.

Това, което аз съм научила за тези 15 години е, че каквито и да са противоречията между отделните предприемачи в този бизнес, когато става дума за отстояване на позиция за развитие на агросектора, те са единни и непробиваеми. Затова и когато по време на дискусията си преди Великден - и Мариана Кукушева, и Димитър Зоров, и Атанас Урджанов, и Йордан Чорбаджийски, дойдоха с пет общи искания към политическите сили, бях наясно, че това не е защото използваха политическата немощ, за да извиват ръце. А защото внимателно следяха световната икономическа конюктура и още тогава предупредиха за ценовия шок, който впоследствие ни връхлетя. Предупредиха и за климатичните промени, носещи риск за реколтата. Биха звънеца, че Зелената сделка готви опасни капани за неподготвените държави-членки.

За съжаление, убийствените им великденски коментари какво ще стане, ако политическото безвластие продължи, се сбъднаха.

Сега, в края на кошмарната и вече престаряла 2021 година, в навечерието на новото – новия кабинет, новата година, новите оперативни програми, новите регламенти по зелената сделка - дискусията има ясна цел: да даде ориентация на всеки икономически субект как да преструктурира бизнеса си, така че не само да оцелее, но и да бъде по-конкретен, иновативен и адаптивен в новия зелен дигитален свят. Но най-вече да даде ориентир доколко политическата промяна ще промени аграрния курс на държавата.

В духа на промяната, днешната дискусия също коренно се отличава от досегашните.

За първи път преотстъпвам модераторството на форума на две жени, доказани експерти, познати на всички вас, защото смятам, че в такива съдбовни времена, в които се чертае бъдещето на страната ни, медиите трябва да дават трибуна, а не да бъдат трибунал.  Кампанията "Да! На българската храна" днес е платформата, в която ще тече пряк диалог между бизнеса и властта.

Форумът е разделен на два панела.

В първия от тях ще се търси отговор на въпроса - ще продължи ли държавата да е с двоен аршин за индустрията и за селското стопанство, за малките и за големите, за производителите и за търговците, за местно производство и за вноса. Ще се приеме ли дългоочакваната стратегия за развитие на агробизнеса, включително данъчна, което е основно искане на бранша. Модератор на панела ще е Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебари и сладкари. През последните 15 години в кампанията тя се доказа не само като пламенен изразител на позицията на бранша, но и като гарант за спазването на поетите от бизнеса ангажименти.

Вторият панел ще започне с видеовръзка с едни от най-големите експерти по земеделие в Брюксел, както и с еврокомисаря по земеделието, който за първи път ще отговаря на въпросите на българския бизнес. Пред мониторите в Брюксел ще застанат и шефовете на едни от най-големите европейски земеделски организации, за да споделят опита си и да дадат съвети на родните производители и преработватели. Всичко това стана възможно благодарение на евродепутата Атидже Вели от Обнови Европа/ДПС, една от докладчиците по Общата селскостопанска политика, ползваща се с безспорен авторитет както в ЕК, така и в ЕП. Тя ще бъде модератор на форума, в който ще участват и голяма част от останалите ни евродепутати.

Двата панела ще завършат с раздаването на традиционните годишни награди на "Стандарт" – за най- големите износители, както и най-популярните онлайн платформи за пазаруване на храни – отделен нов сегмент на пазара, който направи впечатляващ ръст в пандемията.

Между двата панела сме предвидили обяд, който е специален комплимент към участниците във форума от нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България и Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България.

След приключването на работните срещи ви очаква и традиционния коктейл, в който ще дегустирате новата реколта вина на Катаржина, "Черноморско злато" и Шато Ботево и ще опитате мезетата на Белла България, сиренето и кашкавала на Тракийския университет и на Националната асоциация на млекопреработвателите в България. 

Надявам се всички да се чувствате комфортно, да участвате активно с изказвания, мнения и ангажименти. Тези, които не успяха да дойдат по една или друга причина – също са на линия онлайн – благодарение на стрийминга, който вече се излъчва в агенция Стандарт и на фейсбук страницата ни. Там също ще могат да се задават въпроси към участниците.

Благодаря сърдечно на всички спонсори, имате ги на екрана, ще ги гледате през целия форум. Благодаря на партньорите, които не пожалиха усилия за организацията – Максим Бехар и целия екип на М3 комюникейшън, Мариана Кукушена, Атидже Вели. На целия екип на посолствата на Турция и Мароко, на гостоприемството на хотел „Маринела“.

С надеждата, че това съчетание на полезното и приятното ще роди ползотворни идеи, които ще прераснат в бързи действия, от които бранша има огромна нужда, завършвам с две препратки към историята. Едната е отдавна известната народна мъдрост, според която има 5 неща, които могат да убият фермер: мълния, преобръщане на трактор, старост, скъп ток и високи данъци. Като се има предвид последното поколение техника, с която работят родните производители и факта, че сме безсилни пред природната стихия и часовника на времето, нека се опитаме да елиминираме поне икономическия риск за тези хора. Защото, както казват бащите на американската Конституция, които в последно време са на особена почит у нас: Земеделието не само дава богатството на нацията. То е и единственото богатство, което тя може да нарече свое.

Още веднъж благодаря за присъствието и вниманието ва всички вас. Желая успех на форума.

Бих искала да използвам тази трибуна и за да се обърна към един човек, който днес има специален празник. Празник, е и за всички нас в "Стандарт". Заедно с  моята съдружничка Катя Николова поднасяме поздравите и пожеланията си на рожденика Максим Бехар – един от основателите на нашата медия, а днес собственик на една от най-големите ПР компании. Той ни научи, че стандартите винаги трябва да се спазват, но ако искаш да бъдеш успешен, трябва да бъдеш и нестандартен, иновативен. Днес в навечерието на 30-тата годишнина ние в "Стандарт" му благодарим за съветите, радваме се на чудесно партньорството, което през следващата юбилейна 30-та година на Стандарт ще се изразява още по отчетливо с нова поредица от съвместни дискусии под мотото "Да! На българската зелена икономика!"

И нека този ритон, който подаряваме на Максимв, винаги пълни житейската му чаша със здраве и благополучие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай