Йордан Чорбаджийски: Държавата е сляпа за сивия сектор

Имаме нужда от помощ от аташетата ни в чужбина, за да излезем на повече международни пазари, каза шефът на НЛВК

Йордан Чорбаджийски: Държавата е сляпа за сивия сектор | StandartNews.com

Днес браншовите организации сме по-обединени от всякога в това, което правим като Национален съвет по храните. Това заяви Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара, по време на международната конференция "Криза и Зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието". Тя е част от националната кампания на "Стандарт" Да! На българската храна.

Заради високата инфлация и високите цени на енергоносителите е необходимо да имаме ставка от 9% ДДС за всички храни и напитки, посочи Чорбаджийски.

По думите му, винопроизводството в България е на колене от много години. "Всички европейски държави субсидират гроздопроизводителите, а у нас имаме субсидия само 27 лв. за декар лозе, колкото е за пасище. Но лозето, за разбика от пасбището, иска целогодишна грижа. Трябва да се измисли мярка за подпомагане, защото иначе ще останем без гроздопроизводсто. А правим качествени вина, които печелят медали по цял свят. Трябва да се направи дългосрочна стратегия за гроздо- и винопроизводството", посочи Чорбаджийски.

Той каза още, че някои искат да протестират срещу готвената стратегия за сектора, но те никога не са се отзовали, когато са били канени на разговор. "Това са хората, които развиват сивия сектор, който при нас е 60%. Когато искаме да развиваме даден сектор, най-важното е да има диалог.

Ясно ми е, че сивият сектор не може да бъде изкоренен, но поне да бъде намален. Огромната ми болка е, че навсякъде по пътищата на България се продават вино и ракия в пластмасови бутилки, които са нелегално производство, а държавата е сляпа и не ги вижда. Крайно време е държавата да прогледне, за да се защити и здравето на хората", каза още Йордан Чорбаджийски и призова да се купуват напитки от лицензирани производители.

"Трябва да направим стратегия за излизането на българските производители на вина на международните пазари, а не всеки да се бори сам както може. За това трябва да ни помогнат търговските аташета в чужбина", призова Чорбаджийски. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай