Пиер Баску: Работим за по-евтина енергия за земеделците

Трябва да намалим бремето върху фермерите

Пиер Баску: Работим за по-евтина енергия за земеделците | StandartNews.com

Земеделието е приоритет за Европейската комисия. Предприели сме мерки, които могат да помогнат на всички държави членки. Работим за  това да се коригират цените на енергията за земеделците.

Това заяви Пиер Баску от Главна дирекция земеделие и развитие на селските райони в отговор на въпрос на участници във форума "Кризата и Зелената сделка. Време е за бързи решения в земеделието", който е част от националната кампания "Да! На българската храна". Събитието  се излъчва на живо на standartnews.com. "Следим Инструментите във всички държави членки за намаляване на цените, които идват като тежко бреме върху производителите", посочи Пиер Баску.

Той представи Зелената сделка, която  е една от шестте основни цели на Комисията, заедно с устойчивост и климатична неутралност. "Това е нова стратегия на растеж  - да трансформираме европейската икономика, която да бъде устойчива, ефективно и климатично неутрална", посочи Баску. По думите му, амбицията на ЕК е до 2030 г. парниковите газове да са намалели с 50%.

Работя с Европейската комисия 35 г. и земеделието винаги е било наш приоритет, посочи Баску. По думите му и сега амбицията на ЕС е да окаже подкрепа за прехода, пред който са изправени всички сектори от земеделието. "Работим за промяна стъпка по стъпка и се надяваме, че всички усилия ще да дадат ползотворни резултати", заяви той.

"Земедлието пострада не само в Европа, но и на световно ниво много, по-тежко отколкото през  последните 30 години. Трябва да намалим товара и бремето, които носят земеделците", каза още Баску.

 

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай