Улрике Мюлер за новата ОСП - какви са основните политики

Евродепутатът Атидже Вели откри втория панел от форума "Криза и зелена сделка. Време е за бързи решения в земеделието"

Улрике Мюлер за новата ОСП - какви са основните политики | StandartNews.com

Евродепутатът Атидже Вели откри втория панел от форума "Криза и зелена сделка. Време е за бързи решения в земеделието", част от националната кампания на "Стандарт" Да! На българската храна. Г-жа Вели е модератор на панела, който запозна земеделците с предстоящите промени, свързани с Общата селскостопанска политика /ОСП/. Вели представи първия експерт от Европа, който говори пред участниците във форума чрез видеовръзка - Улрике Мюлер, координатор на група "Обнови Европа" и активен участник в преговорите за ОСП. Госпожа Мюлер е земеделски производител.

Кои са най-големите предизвикателства пред земеделците, коментира г-жа Мюлер. 

"Искам да кажа няколко думи за основните проблеми пред еврофермерите. Трудно време е за всички по веригата+, каза г-жа Мюлер.

"Много се радвам, че нашата група работи за устойчиво земеделие. Ние предоговаряме ОСП, искаме да съхраним интересите на фермерите. Трябваше да реагираме на някои промени в целите. Все още финализираме детайлите", посочи експертът. 

Тя разкри някои промени, договорени след последните преговори за ОСП.

Сред тях е, че сертифициращите органи трябва да имат експертиза по ОСП. Дава се власт на ЕК да проверява дали националните стратегически планове по ОСП се прилагат правилно. ЕК мож да спира плащания, ако има нарушения. 

Европарламентът ще има правомощия за подобряване работата на ЕК. Екологичните амбиции на Зелената сделка - ще има 35% увеличение на екофондовете. 

Екосхемите са основният компонент и най-новия елемент, по който фермерите трябва да се подготвят, коментира Атидже Вели. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай