Селото, което носи име на планина

В близост до Несебър

Селото, което носи име на планина | StandartNews.com

 Село Емона е разположено на северозападната част над нос Емине и носи старото име на Стара Планина – Аемон. Любопитен факт, е че именно тук свършва планината. 

Районът на селото е обитаван от най-дълбока древност, пряко свидетелство за това са останките от тракийската, антична и средновековна крепост "Емона", която се е издигала в местността "Старата крепост" на нос Емине. Намирала се е на мястото на днешния фар, останките ѝ са открити при строежа на фара, в днешно време те са почти заличени.

Една от легендите за селото е, че според Омировата „Илиада“, тракийският цар Рез, които е участвал в Троянската война е роден в Емона. Почти всички села и курорти по българското черноморие са менили имената си по време на различните епохи.

В по-късен период, корабоплаването и търговията дава тласък за развитие на района, наричан тогава Навлох, което се разпростирало в четири пристанищни селища – Бяла, Обзор, Иракли и Емона.

Емона за първи път се споменава като град от 7 век. През 8 и 9 век пристанището на Емона е популярно сред мореплавателите, а носът се среща на много карти от 17 век.

На югоизток, около километър и половина от селото се намира църквата „Свети Никола“, която е обявена за паметник на културата. Тя също така е част от средновековният манастир „Св. Никола“ създаден около 10 в.

В близост до селото се намира защитена местност Иракли. Плажът на Иракли привлича през лятото стотици любители на къмпинг летуването. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bekka
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи