Мястото на което се поставя началото на българския алпинизъм

На 70 км. от София

Мястото на което се поставя началото на българския алпинизъм | StandartNews.com

Лакатнишките скали се намират в община Своге, на левия склон на Искъското дефиле, в землището на село Миланово, Стара планина. По-конкретно точно срещу гара Лакатник. Височината на Лакатнишните скали на места достига до 250 метра, изградени са от червени пясъчници и варовици, като самите пластове са почти вертикални.

С течението на годините, метеорологичните условия и други фактори са придобили различни форми на места като пирамиди, зъбери, кули и други причудливи форми. 

В миналото Лакатнишките скали са били наричани Осиковски, от името на село Осиково (днес Миланово). А за значението на името Лакатнишки скали има най-различни твърдения. Най-известното е, че дължи името си на завоя, който прави река Искър, който наподобява формата на сгънат лакът. Други теории са, че произлиза от глагола “лакатуши“ или от местностите “лаки“.

ВИЖ ОЩЕ:https://www.standartnews.com/chudesata-na-balgariya/nevizhdano-chudo-kashta-nasred-nishtoto-539397.html

Лакатнишките скали са защитена местност с национално значение и част от Природен парк Врачански Балкан. На тези скали е поставено началото на българския алпинизъм през 1925 г., когато по тях за първи път в България е използвано алпийско въже. В днешно време там в скалите са обособени около 20 алпийски тура с различно ниво на трудност.

Разстоянието между София и Лакатнишки скали е около 70 км, които се изминават за преблизително час и половина с кола. Тъй като се намират близо до столицата, са чудесна идея за разходка около София. Състоянието на пътя е добро,  ако пътувате с кола.

Пътеката за Лакатнишките скали започва от карстов извор Житолюб. Той е  един от най-големите карствови извори в България, и е рожба на две подземни реки. Самата екопътека се състои в изкачване отгоре на скалите, от където се откриват прекрасни гледки към Искърското дефиле и село Лакатник.

Пешеходният маршрут до гледката над Лакатнишките скали се изминава средно за около час в посока. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Алексей жалов
преди 5 месеца

Хубава статия, но пълна с неверни данни и твърдения! Авторът, да се беше постарал още малко...

Откажи