Невиждано чудо, къща насред нищото

Локацията "Орлово гнездо"

Невиждано чудо, къща насред нищото | StandartNews.com

Една малка къщичка, кацнала на скалите над Лакатник, е едно от интересните и странни места в северозападна България. Известна е като „Орлово гнездо“ и представлява заслон за алпинисти. Тази мистериозна червена къщичка, закрепена с метални пръти в скалата на около 300 метра над река Искър.

До нея обаче можете да стигнете единствено с обезопасително въже и знания в областта на алпинизма. Алпийски заслон „Орлово знездо“ е разположен на „идеалния ръб“ на скалите над гара Лакатник. „Идеалният ръб“ е името на един от катерачните маршрути, които преминават през заслона.Заслонът е построен през 1938 г. след историческо изкачване на североизточната стена на Мальовица от алпинистите от Българския алпийски клуб Коце Саваджиев, Георги Стоименов, Георги Ценев и Тодор Божков-Тарзан. Докарали са къщичката от София разглобена. Забили са в скалата четири железа, и са я монтирали върху тях.

През 2000 г. къщичката е изцяло подновена от група ентусиасти по инициатива на местните катерачи от ПСС към БЧК в Лакатник Кирил Илиев, Емил Ангелов-Ментата, Иван Георгиев и ръководителя на местното туристическо дружество Виктор Петков. Единствената разлика в конструкцията на новата къщичка е, че е с 20 см. по-дълга.

Причината – големината на първата не събирала по-високите алпинисти. В „рeставрирането“ се включват спасителите от ПСС-Лакатник, туристи и жители от околността. Днес „Орлово гнездо“ е част от природен парк „Врачански Балкан“ и покрай него минава екопътека, която отвежда до пещерата „Темната дупка“ и Паметника на септемврийци. От заслона на върха на скалата се разкрива красива панорама към Лакатник и Искърското дефиле.

Как се стига до там?

Ако сте с кола, най-удобно е да я оставите до ресторант „Пещерата“. Ако сте с влак, слизате на гара Лакатник и вървите няколко минутки до ресторанта. В селото (малко над гарата) има магазин, от който можете да си купите храна и нещо за пиене. Последната течаща вида, която ще срещнете е на шосето на главния път преди да поемете към заслона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ани
преди 6 месеца

Тази къща я има от време оно!

Откажи