Гара, която води до две от най-живописните екопътеки

На час от София

Гара, която води до две от най-живописните екопътеки | StandartNews.com

Гара Бов е началото на две екопътеки, водещи към едни от най-високите и красиви водопади в България – Скакля и Под Камико. И двете са разкошни и при добро желание можете да ги обходите в един ден. 

Екопътека „Под камико“ край село Бов е красив маршрут в Стара планина, само на час от София. Горска пътека се изкачва по поречието нa Старата река. Течението ѝ образува множество водопади и водоскоци по пътя си надолу по старопланинските склонове. Накрая завършва край два красиви водопада, един от които е 40-метровият „Под камико“.

Екопътека Под Камико е по-дълга и отнема повече време, но не отстъпва по красота и гледки на Вазовата екопътека.

Пътеката прави нещо като кръг, като първоначално минава успоредно на река Бовска, където минаваме покрай множество по-малки, но също много красиви водопади.

След като достигнем до водопад Под Камико се качваме до село Бов и минаваме над водопада. След това се  навлиза в широколистна гора, но с това гледките не свършват. По пътеката към големият водопад Под Камико, се минава покрай няколко по-малки, но много красиви водопада. Самото корито на реката е доста интересно.

Другата екопътеката започва от стадион Скалата в село Гара Бов. От главния път между Своге и Гара Лакатник трябва да се отклоните надясно по един мост към Гара Бов. Има ясна табела. Пътят ще ви изведе пред ж.п. гарата, откъдето трябва да продължите надясно и нагоре към стадион Скалата. Пред стадиона има паркинг и информационна табела за местността.

Ако пътувате с влак, разстоянието от ж.п. Гара Бов до стадион Скалата е около 800 метра. и се изминава за около 10-15 мин. пеша.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай