На форума на "Стандарт"! Бизнесът бие аларма - нов капан с цените на храните (ОБЗОР)

Земеделската комисия прави специално заседание

На форума на "Стандарт"! Бизнесът бие аларма - нов капан с цените на храните (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нов капан с цените на основните храни - месо, яйца, сирене и кашкавал. Те може да поскъпват заради промени в наредба на финансовото министерство. Голямата аларма удари бизнесът по време на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от най-голямата кампания в подкрепа на агросектора у нас "Да! На българската храна".

ВИЖ ОЩЕ: "Стандарт" раздаде Оскарите в земеделието

По традиция в навечерието на най-светлия празник - Рождество Христово, медията ни събра на една маса представители на агроиндустрията със законодателната и изпълнителната власт, с академичните среди и медиите, за да потърсят заедно общи решения на най-наболелите проблеми. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

В препълнената зала „Витоша” на столичния х-л „Маринела” бяха най-големите в аграрния сектор. Във форума участваха представители на ръководствата на БАБХ и фонд „Земеделие“, народните представители Ализан Яхова, Ертен Анисова, Росен Костурков, Деян Дечев, както и евродепутатът Атидже Вели.

ВИЖ ОЩЕ: Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Първа в раната бръкна Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя постави ребром проблема с измененията в Наредба № 5 на финансовото министерство за движението на стоки с висок фискален риск, каквито са храните. Тя влиза в сила пред януари 2024 г.

ВИЖ ОЩЕ: Урджанов: Колбасите се правят от най-качествено месо

Поправките въвеждат допълнително администриране на бизнеса. Тази наредба е свързана и с едно сериозно финансово перо, което бизнесът трябва да обезпечи, за да наеме специалисти във всички преработвателни звена. Това ще доведе до скок на цените на храните, заяви Мариана Кукушева. И попита: "Какво ще каже тогава финансовото министерство?"

ВИЖ ОЩЕ: Атидже Вели: Нужна ни е дългосрочна визия за земеделието

Наредбата изисква нов, специфичен софтуер. С него стоката, която излиза от преработвателните предприятия, се декларира вечерта преди експедицията – артикул по артикул. Санкции се предвиждат дори да 50 кг разлика в количеството, обясни и председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов. И посочи, че когато се товари 3,5 тона продукция в ТИР, вероятността 50 кг да бъдат сбъркани, е много голяма.

ВИЖ ОЩЕ: Александър Йоцев: Земеделието с фокус към пазара

Създават се административни уредби, които утежняват бизнеса и го натоварват с нетипични задачи, коментира Мариана Кукушева. Тя припомни добрата практика на взаимодействие между властта и бизнеса през последните 7 години, когато цялата нормативна и законодателна уредба, засягаща агроиндустрията, е била обсъждана предварително с бранша. Тази практика бе прекъсната първо в земеделското министерство. В момента се подготвя наредба за търговия, която не ни е ясна, каза още Мариана Кукушева. И отсече: "Държавата е длъжник на бизнеса".

ВИЖ ОЩЕ: Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването

Кукушева ребром попита зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев дали спорната наредба ще се повиши цените на храните. И той отговори: "Косвено, смятам, че ще се повишат".

ВИЖ ОЩЕ: БАБХ: Контролът на храните е изключително строг

Наредбата ще се отрази върху цените, защото освен софтуера, бизнесът ще трябва да наеме допълнителен високо квалифициран персонал, който да работи с него. Общ работник не би могъл да прави тази отчетност, каза Урджанов.

ВИЖ ОЩЕ: Росен Костурков би аларма. Посочи най-големия проблем в земеделието

Зам.-министър Йоцев обясни, че по време на дискусиите по наредбата финансовото министерство е обяснило, че въвеждането на строгата отчетност се отлага от 6-7 години, което повече не може да продължава. Но ведомството на Асен Василев е предложило „зелен коридор” за изрядните фирми – облекчен режим. Ние предложихме всички фирми да се приемат като изрядни във всякакво отношение, освен в случай, че някоя от тях извърши нарушение, каза Йоцев. Той изрази надежда, че с новия закон за търговията с храни, който Министерство на земеделието подготвя, тези и още много проблеми ще бъдат решени. Текстовете са готови, ще ги дадем на бизнеса, когато се вземе политическото решение дали ще са част от нов закон или поправки във вече действащи, каза Йоцев.

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова разкри кога държавата ще си е свършила работата за Бранд България

От името на комисията по земеделие в Народното събрание зам.-председателят й Росен Костурков пое ангажимент депутатите да направят специална среща, на която да извикат министерствата и на земеделието, и на финансите, както и преработвателите, за да обсъдят последствията от Наредба 5 на МФ за движението на стоки с висок фискален риск -  месо, яйца, сирене, кашкавал и др.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай