Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването

Земеделската комисия в парламента не подкрепи Бюджет 2024, каза депутатът

Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването | StandartNews.com

2023 -а беше трудна година, както и последните няколко години - предизвикателство за сектора, но и за изпълнителната, и за законодателната власт. Това заяви Ализан Яхова, депутат от ДПС, заместник-председател на комисията по земеделие и храни в парламента по време на форума на "Стандарт" "Да! На българската храна". Тя очерта проблемите пред агросектора.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Няколко са проблемите през тези 12 месеца, които ние като комисия следихме много сериозно. Това беше първата година от прилагането на Стратегическия план. БГ земеделците имаха много трудна кампания за директните плащания. Това беше предизвикателство и за администрацията. Проблем беше и изпълнението на меморандума. На последното заседание на комисията по земеделие министър Кирил Вътев обяви вариант на държавна помощ, която да даде възможност меморандумът да бъде изпълнен за изплащане на помощи над тавана на помощта, заяви още Ализан Яхова.

Все още не сме завършили стария програмен период, има опасност да загубим пари. Обръщам внимание на министерството на земеделието, че малките производители и преработватели на храна не са получили подпомагане. Те не могат да модернизират своята дейност, каза народният представител от ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Александър Йоцев: Земеделието с фокус към пазара

Бюджет 2024 - законопроектът не бе подкрепен от комисията по земеделие, защото средствата за земеделските производители не са достатъчни. Липсват капиталови разходи за земеделие. Това са проблеми и теми, които са били обект на обсъждане в Народното събрание, смята Яхова.

Все още очакваме в началото на следващата година МЗХ да предложи стратегия за напояването, настоя тя.

"Искам да насоча вниманието и към следващата година. Промените в Стратегическия план още не са изпратени в ЕК. Очаквам това да стане в края на декември. А следващата кампания започва от 1 март 2024 г. Стратегическият план е много важен. Стартирането на инвестиционните мерки също е много важно, то трябва да бъде подготвено от МЗХ. 

Това са част от темите на законодателната власт. Ние като членове на парламента във всеки момент наблюдаваме сектора, изслушваме министъра. Сектор Земеделие е ключов, изисква обединение и диалог", категорична бе Ализан Яхова.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай