Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Издателят на медия "Стандарт" постави специален акцент на българската храна като част от Бранд България

Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза | StandartNews.com

Основен приоритет за Европа и за България през 2024 г. ще е преодоляването на демографската криза. Затова нека отсега да сложим фокуса върху новите агрополитики, благодарение на които ще се намали дисбалансът в регионите, за да се върнат младите хора в тях. Това заяви издателят на в. „Стандарт” и агенция „Стандарт нюз” Славка Бозукова, откривайки 17-ия Коледен форум на медията от най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса у нас „ДА! На българската икономика”.

ВИЖ ОЩЕ: Форум на "Стандарт"! Власт и агробизнес с общ план за действия

Медия „Стандарт” събра на една маса зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев, представители на изпълнителната, законодателната власт, бизнеса и академичните среди, за да потърсят общи решения на най-големите проблеми в сектора. В препълнената зала „Витоша” на столичния х-л „Маринела” бяха най-големите в аграрния сектор.

ВИЖ ОЩЕ: Талантите от музикалното училище откриха "Да! На българската храна"

Във форума участват шефовете на БАБХ и фонд „Земеделие“, народните представители Ализан Яхова, Ертен Анисова, Росен Костурков, Георги Станков и Деян Дечев, както и евродепутатът Атидже Вели.

Новите агрополитики за преодоляване на демографската криза трябва да не се правят само в кабинетите, а в широка дискусия с бизнеса, с науката, с кметовете, каза г-жа Бозукова. Тя съобщи, че една от дискусиите в рамките на „Да! На българската храна” догодина ще е посветена изцяло на тази тема.

Славка Бозукова постави специален акцент на българската храна като част от Бранд България, който вече стана основен приоритет на правителството.

Ще говорим за новото лице на България, за новия наратив, включващ съвкупност от устойчиви регионални продукти на базата многообразието – не само зимен и летен, но също така културен, кулинарен и винен туризъм, фестивали, фермерски пазари, каза г-жа Бозукова.

17-ият Коледен форум започна с невероятното изпълнение на младите таланти от Националното музикално училище "Любомир Пиптов" в София. 24 деца от 3А клас с диригент Славил Димитров заредиха с коледен дух и настроение участниците в дискусията. 

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, издател на медия „Стандарт” и ръководител на най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса „Да! На българската храна”:

 

Скъпи приятели и съмишленици на кампанията "Да на българската храна",

Да благодарим от сърце на децата от музикалното училище, че докараха коледния дух при нас. На всички той ни е много необходим на финала на тази толкова сложна и динамична година. Която, както шеметно е тръгнала, може и да не завърши на 31 декември.

Защото всичко в нея беше и си остава непредвидимо. От природата, през войните, да не говорим за сглобката. 

Една от неизменните константи в общия ни календар обаче са нашите срещи тук, под знака на кампанията „Да! На българската храна”.

Вече 34 пъти в продължение на 17 години. Кампания, доказала своята устойчивост и резултатност.

Ще се опитаме и днес да бъдем на пулса на времето и днес - в деня на свети Сава, който според митологията е брат на Варвара и винаги върви след нея, за да я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. А двамата заедно подготвят празника на другия им брат - Никола, който утре всички ще празнуваме.

Както виждате, отново сме се събрали в същия формат - изпълнителна, законодателна власт, бизнес, академичните среди, медиите. Защото има задачи, които да си поставим, има проблеми, които трябва да решаваме заедно. Защото, както видяхме, нито изборите излъчват един победител, нито протестите носят 100- роцентова победа.

Една от интересните равносметки за тези 17 години е, че новите попълнения като участници в дискусиите ни не са толкова много. Много по-голяма е миграцията. От бизнеса – към изпълнителната и законодателната власт, както и обратното. Министърът на земеделието Кирил Вътев много години седеше от страната на бизнеса, представлявайки една от най-сериозните асоциации. Задавайки обикновено най-неудобните въпроси на властта. Но съдбата често поднася изненади. И днес той е този, който трябва да решава проблемите. За съжаление, точно проблемите в бранша наложиха в момента той да е на извънредно заседание на Фонд „Земеделие“. Но изпрати тук, да отговаря на вашите въпроси, своята дясна ръка – Александър Йоцев.

Министърът на икономиката Богдан Богданов също е в категорията на мигриращите. През пролетта - на Великденското издание на „Да! на българската храна”, той бе сред най-яростните защитници, че инфлацията се бори предимно с инвестиции. Разбираемо, по онова време оглавяваше БАИ. Сега обаче като министър на икономиката и се оказа, че именно на него се пада честта да направи най-голямата държавна потребителна кампания „Достъпно за вас!” За съжаление, и той е на посещение в Япония, но тук е неговият заместник Ивайло Шотев, който е пряко свързан с тази кампания и ще обяви първите резултати, както и плановете занапред.

Говорейки с усмивка за миграциите в земеделския сектор обаче искам да обърна вашето внимание към нещо много сериозно и много опасно. А именно - да внимаваме отчаянието от проблемите да не доведе до вълна бежанци от сектора. Затова и моят апел към властта е: След като е ясно, че догодина основен приоритет в държавата, а и в Европа, ще е демографската криза, нека отсега да сложим фокуса върху новите агрополитики, благодарение на които ще се намали дисбалансът в регионите и ще се върнат младите хора в тях. И тези политики да не се правят само в кабинетите, а в широка дискусия с бизнеса, с науката, с кметовете.

В този аспект още отсега анонсирам, че една от дискусиите в рамките на Да! На българската храна ще е посветена изцяло на тази тема.          

Хубава традиция на нашите форуми е, винаги започваме с припомняне на поетите от властта ангажименти от предишните форуми.

Четири бяха исканията на бизнеса, които бяха формулирани от г-жа Кукушева на Великденския форум на 31 март, дни преди изборите, които впоследствие завъртяха рулетката и докараха сегашното новото управление.    

- Продоволствената сигурност е под въпрос чрез създаване на несъвършени административни актове, в частност наредбата за проследяемост на храните.

-  Да се премахне двойния стандарт в евросубсидирането.

- Политиците да осигурят стабилност и предвидимост, защото бизнесът е декапитализиран.

- Солидарност с Украйна, но и защита на бг производителите.

От гледна точка на днешното време равносметката е над 50 процента изпълнение. Това не е малко. Но останалите проценти също създадоха немалко кахъри и на властта, и на бизнеса. 

Компенсации заради украинското зърно имаше, но имаше и есенни протести, които доведоха до меморандум, който как се изпълнява, ще чуем от г-н Йоцов,  Вътев, в срок ли се изпълняват плащанията – от г-н Горов.

Втората точка от исканията - със стабилността засега се получава. Докога – тук вече министрите не са хората, които ще дадат отговорите. Те са в полето на политиците.

И тук искам да очертая една от съществените разлики с миналите форуми. Досега споровете минаваха по пряката линия между изпълнителната власт и бизнеса. Днес обаче тя е опосредствана, защото в центъра е законодателната власт, политическите партиите, които подкрепят управлението. Те задават вектора на промяната, те пазят стабилността на сглобката.

Затова и очаквано повечето въпроси и по политиките, и по промените, които ще бъдат вкарани между първо и второ четене на Закона за бюджета, ще са към тях. Сред нас са депутати и от управляващото мнозинство, и от опозицията.

Г-жа Ализан Яхова, зам.-председател на земеделската комисия. ДПС доказа, че задава дневния ред на обществото и е ключов партньор за решаване на проблемите на хората, включително с дейното участие на г-н Пеевски при подписването на меморандума при фермерските протести.

Г-н Росен Костурков, също зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие от „Продължаваме промяната“, един от народните представители, които са най-добре запознати с проблемите на земеделците и имат ясна позиция за решаването им.

Г-н Георги Станков, член на комисията по земеделие, народен представител от ГЕРБ, който имаше активна роля при определяне на помощите за земеделците.

Г-н Деян Дечев от БСП, един от най-ревностните критици на отмяната на забраната на украинското зърно. 

Какви са новините от Брюксел, какво съдържа новият доклад на ЕК за ОСП, който излезе буквално преди дни и какво ново е подготвила европейската комисия като финал на сегашния си мандат, ще разберем както винаги от евродепутата Атидже Вели, член на комисията по земеделската политика и селските райони. 

Разбира се, основната част ще е дискусионна, където вие, представителите на бизнеса, ще имате думата за изказвания. Ще чуем още шефовете на БАЕЗ, БАБХ.

Академичната общност е представена от Тракийския университет, Стопанския университет и УНСС.

В рамките на дискусията ще открием и голямата тема за Бранд България, също приоритет на правителството, като тук ще говорим за новото лице на България, новият наратив, включващ съвкупност от устойчиви регионални продукти на базата многообразието – не само зимен и летен, но също така културен, кулинарен и винен туризъм, фестивали, фермерски пазари. Ще чуем мнението на д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, както и на Ертен Анисова, председател на Парламентарната комисия по туризъм.   

Накрая ще завършим с наградите на Да! На българската храна за 2023 г., където и тази година ще се срещнат младостта и опита. Традициите - с иновациите.

Веднага след това започва коледния коктейл, в който всички още веднъж ще се насладят на невероятния чай и сладки, комплимент от посолството на Република Мароко. Както и на прекрасните вина от избите на г-н Чорбаджийски. Ще опитат и уникалното сирене, произведено по технология в Тракийския университет.  

Както винаги, в края на уводните думи, ще ви припомня мисъл на някой от мъдреците на света. Тази година, разбираемо, това е цитат от Хенри Кисинджър, който наскоро ни напусна, но остави голяма диря. Той твърдеше, че: Ако не знаеш накъде си тръгнал, със сигурност ще стигнеш някъде другаде.

Надявам се днес да стане ясно гледаме ли в една посока и дали искаме заедно да продължим до трудния път, осеян с предизвикателствата на времето.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай