Форум на "Стандарт"! Власт и агробизнес с общ план за действия

„Да! На българската храта” събира на една маса представители на изпълнителната, законодателната власт, бизнеса и академичните среди

Форум на "Стандарт"! Власт и агробизнес с общ план за действия | StandartNews.com

Изплащането на помощите de minimis през декември, изпълнението на Меморандума между Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите и Инициативния комитет на протестиращите, Стратегическият план за земеделие, приоритетите на Министерството на земеделието и храните за следващата година  - това ще бъдат част от темите на 17-ия Коледен форум на „Стандарт” от кампанията „Да! На българската храна”.

Конференцията ще се проведе на 5 декември 2023 г. от 11:00 ч. в зала „Витоша” на х-л „Маринела” в София.

„Стандарт” събира на една маса министъра на земеделието Кирил Вътев, представители на изпълнителната, законодателната власт, бизнеса и академичните среди, за да потърсят общи решения на най-големите проблеми в сектора.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев ще представи резултатите от кампанията „Достъпно за вас!“

Във форума ще участват шефовете на БАБХ и фонд „Земеделие“, народните представители Ализан Яхова, Ертен Анисова, Росен Костурков, Георги Станков и Деян Дечев, както и евродепутатът Атидже Вели.

В дискусията ще се включат Гълъбин Гълъбов, председател и изпълнителен член на УС на БАЕЗ, Владимир Иванов – председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Васил Симов, председател на СД и главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд по туризъм и Стоил Алипиев, председател на Комисия за защита на потребителите.

Участие са потвърдили ръководствата на всички браншови организации в агросектора, както и ректорите на няколко университета.

Кампанията „Да! На българската храна ще раздаде и наградите в агросектора за 2023 година.

Теми на форума:

1. Земеделие в условия на международни конфликти и климатични промени – рискове, политики, мерки;

  • Изпълнение на Меморандума между Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите и Инициативния комитет на протестиращите
  • Разработване на дългосрочна прогноза за устойчивост на българското земеделие при зачестилите сухи периоди и огромни наводнения

2.  Приоритети, цели и задачи за развитие на агросектора през 2024 г. 

  • Промените в Стратегическия план за земеделие. Новата стратегия на Министерството на земеделието.
  • Бранд България. Биологичното и иновативно земеделие. Свързване на компонентите на агрохранителната верига.

3. „Достъпно за вас“ – кампания за трайно намалени цени. Цели и перспективи

  • Първи резултати от инициативата, движение на цените 
  • Вторият етап през 2024. Включване на нехранителни стоки. Ролята на малкия и среден бизнес

4. Европейските директиви и регулации, и тяхното отражение върху българското земеделие, производителност и пазар. (Законът за възстановяване на природата, опаковане, рециклиране, Стандартите за добро земеделско и екологично състояние, вноса).

  • Несъответствие между политиките и регулациите на ЕС и националното законодателство
  • Преодоляване на несигурността за земеделските производители. Ефективно и справедливо разпределение на средствата

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай