Александър Йоцев: Земеделието с фокус към пазара

Министерство на земеделието готви нов закон за доставките на първична земеделска продукция

Александър Йоцев: Земеделието с фокус към пазара | StandartNews.com

Изменения в Наредба № 5 на финансовото министерство за движението на стоки с висок фискален риск косвено смятам, че може да повлияе на цените на храните. Това каза зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев по време на дискусията на „Стандарт” „Да! На българската храна”. Въпросът с новата наредба, която засяга месото, яйцата, сиренето, кашкавала, пилешкото, бе поставен от Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите” и от Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите. Кукушева ребром попита зам.-министър Йоцев дали ще се повишат цените. И той отговори: Косвено, смятам, че ще се повишат.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Наредбата изисква нов, специфичен софтуер, в който стоката, която излиза от предприятията, да се декларира вечерта преди експедицията – артикул по артикул. Санкции се предвиждат дори да 50 кг разлика в количеството, обясни Урданов.

Наредбата ще се отрази върху цените, защото освен софтуера, бизнесът ще трябва да наеме допълнителен високо квалифициран персонал, който да работи с него. Общ работник не би могъл да прави тази отчетност, каза Урджанов.

ВИЖ ОЩЕ: Атидже Вели: Нужна ни е дългосрочна визия за земеделието

Зам.-министър Йоцев обясни, че по време на дискусиите по наредбата финансовото министерство е предложило „зелен коридор” за изрядните фирми – облекчен режим. Ние предложихме всички фирми да се приемат като изрядни във всякакво отношение, освен в случай, че някоя от тях извърши нарушение, каза Йоцев. Той изрази надежда, че с новия закон за търговията с храни, който Министерство на земеделието подготвя, тези и още много проблеми ще бъдат решени. Текстовете са готови, ще ги дадем на бизнеса, когато се вземе политическото решение дали ще са част от нов закон или поправки във вече действащи, каза Йоцев.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай