Атидже Вели: Нужна ни е дългосрочна визия за земеделието

Ако сме единни, Европейската комисия ще чуе гласа ни, каза евродепутатът

Атидже Вели: Нужна ни е дългосрочна визия за земеделието | StandartNews.com

Къде е българското производство в Европа? То се цени, но не е конкурентноспособно заради различни проблеми, сред които и войната в Украйна. Това заяви Атидже Вели, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа", на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса у нас "Да! На българската храна". Тя специално поздрави медия "Стандарт", че поставените проблеми по време на форумите "Да! На българската храна", намират решение.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Европейската комисия трябва да вземе мерки. ЕК реагира късно на растящите цени на храните и инфлацията. По време на заседанията на комисията за развитие на селските райони имаме изслушване на различни сектори. Проблемите в по-голямата си част са общи, каза Вели. И ги обобщи: Високи производствени разходи и високи цени за потребителите.

По време на тези изслушвания и производители, и преработватели споделят добри практики. Сдружаване на земеделските производители ще подобри възможностите за преговори, по-къси вериги на доставки и др., каза евродепутатът.

"На фона на тази тежка ситуация комисията "Фон дер Лайен" не спря с предложенията по зеления пакт. Тя има амбиция до края на мандата да се приемат всички закони по този пакт. Работата е много интензивна, но не се отделя достатъчно внимание на европейското законодателство", заяви още Атидже Вели.

С общи усилия можем да защитим българския интерес, когато говорим на един глас, категорична бе тя. И предупреди: "В много случаи България остава неразбрана, защото даваме различни сигнали. Ако позицията ни е обща, тя може да се защити, тогава в европейските политики ще виждаме възможности за развитие, а не ограничения". 

Ето какво още каза Атидже Вели:

Благодаря на бранша, че успяхме заедно да защитим наши позиции - за розовото масло, по ОСП, в която има повече гъвкавост. Много е важно когато работим, да знаем какво целим, за да го постигнем. Вярвам, че ще успеем да намираме българския интерес във всяка европейска политика.

ЕК предложи нов регламент за опаковките на фона на кризата, нов начин за етикетиране на вината, ще предложи промяна за хуманното отношение към животните. Това засяга всички нас. С напредването на времето към края на мандата все по-важна става оценката през социалния момент. Много важно е каква ще е цената за крайния потребител. 

Ние подкрепяме европейския зелен пакт, но е важно целите да са реалистични, а не свърхамбициозни.

Наред с ежедневните проблеми, които браншът има с административната тежест и с несигурността, инфлацията и цените, е много важно да се замислим какво ще бъде бъдещето на българското земеделие. Казвам го в контекста на вноса на продукти от Украйна. Страната ще придобие статут на кандидат-член на ЕС. България, ако няма визия за земеделието си, проблемите ще се задълбочат. 

Дали след бъдещо членство на Украйна в ЕС е време за пенсиониране на ОСП или е време за дълбока реформа? При такава структура на ОСП се очаква около 30% от евросредствата да отиват в Украйна, която е с голяма територия. Ние трябва сериозно да се замислим какво трябва да направим. Видяхме, че след 17 г. членство българските земеделци продължават да бъдат ощетявани.


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай