Росен Костурков би аларма. Посочи най-големия проблем в земеделието

Комисията по земеделие се захваща с наредба, която вдига цените на храните

Росен Костурков би аларма. Посочи най-големия проблем в земеделието | StandartNews.com

Най-големия проблем в земеделието посочи зам.-председателят на ресорната комисия в парламента Роден Костурков. Депутатът от „Продължаваме промяната” участва в 17-ия Коледен форум на „Стандарт” от най-голямата национална кампания в подкрепа на агробизнеса  „Да! На българската храна”.

Най-големият проблем е липсата на кадри, категоричен бе Костурков.

Трима технолози и 300 работници иска едно предприятие. Технолози има, работници – не. Демографската криза е голяма, селата се обезлюдяват, каза Костурков.

ВИЖ ОЩЕ: Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването

Ние, „Продължаваме промяната”, работим за създаване на условия за малки ферми в малките населени места, за да спрем обезлюдяването на селата. За тези ферми трябват подготвени кадри. Трябва да възродим селскостопанските академии, те ще върнат децата на село, категоричен бе той.

Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите, заяви, че професионалните гимназии не дават нужните кадри. Хлебар и сладкар са защитени професии. Учителите вземат по-високи заплати. Но за 8 години нямаме нито един ученик, който е започнал работа по специалността, категорична бе тя.

ВИЖ ОЩЕ: Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Според зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев, проблемът ще съществува, докато бизнесът не влезе в училищата.

С влизането на Общоевропейската селскостопанска политика в България започна политика на противопоставяне, която доведе до това че едни сектори бяха противопоставени на други, производители на преработватели, за да се стигне до положението днес, посочи Костурков.

От името на комисията по земеделие той пое ангажимент да депутатите да направят специална среща, на която да извикат и министерствата на земеделието и на финансите, както и преработвателите, за да обсъдят последствията от Наредба 5 на МФ за движението на стоки с висок фискален риск -  месо, яйца, сирене, кашкавал и др.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай