Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Липсва работна ръка, заедно с държавата можем да намерим решение, каза председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите

Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните | StandartNews.com

Създават се административни уредби, които утежняват бизнеса и го натоварват с нетипични задачи. Това заяви Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по време на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса "Да! На българската храна".

ВИЖ ОЩЕ: Талантите от музикалното училище откриха "Да! На българската храна"

Медия „Стандарт” събра на една маса зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев, представители на изпълнителната, законодателната власт, бизнеса и академичните среди, за да потърсят общи решения на най-големите проблеми в сектора. В препълнената зала „Витоша” на столичния х-л „Маринела” бяха най-големите в аграрния сектор.

Във форума участваха представители на ръководството на БАБХ и фонд „Земеделие“, народните представители Ализан Яхова, Ертен Анисова, Росен Костурков, Деян Дечев, както и евродепутатът Атидже Вели.

Кукушева даде за пример промените в Наредба 5 на финансовото министерство, засягаща движението на стоки с висок фискален риск, каквито са храните. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Поправките въвеждат изключително администриране на бизнеса. Тази наредба е свързана и с едно сериозно финансово перо, което бизнесът трябва да обезпечи, за да наеме специалисти във всички преработвателни звена. Това ще доведе до скок на цените на храните, заяви Мариана Кукушева. И попита: "Какво ще каже тогава финансовото министерство?"

Живеем в изключително динамично време, докато запомним имената на управляващите, те вече не са на поста си. Това води до непредвидимост на резултатите, коментира Кукушева.

Тя припомни добрата практика на взаимодействие между властта и бизнеса през последните 7 години, когато цялата нормативна и законодателна уредба, засягаща агроиндустрията, е била обсъждана предварително с бранша. Тази практика бе прекъсната първо в земеделското министерство. В момента се подготвя наредба за търговия, която не ни е ясна, каза Мариана Кукушева. 

"Министърът казва, че във ведомството му работят експерти. Излиза, че ние не сме експерти в очите на нашия колега. Това е голяма слабост на министерството. Надяваме се то да отстрани нередностите", заяви председателят на Съюза на хлебарите и сладкарите.

Тече кампания "Достъпно за вас", но и в момента в търговските вериги има промоционални кампании, припомни Мариана Кукушева.

И заяви: "Трябва ни кампания за влизане в Шенген. Ние отговаряме най-много на условията за влизане в Шенген".

Мариана Кукушева бръкна дълбоко и в раната с липсата на кадри за бизнеса. "При 933 лв. основна заплата за неквалифициран труд, може да си представите с колко ще нараснат останалите заплати за квалифициран труд. Държавата е длъжник на бизнеса. Няма работна ръка. Много трудно се намират хора, които да желаят да работят. Даже не поставяме въпроса за квалифициран труд. Става въпрос за хора, които искат да ходят на работа и да постигат своите успехи с фирмата, в която работят. Липсва интерес от страна на младото поколение. То завършва повече от една магистърска степен, но остава вкъщи и потъва в разни игри", каза тя.

Българското законодателство и държавата са длъжници към всички нас. Ние можем заедно да потърсим решение, защото утре тези хора ще тежат на осигурителната система, заяви Кукушева. На финала тя припомни, че премахването на ДДС ставката за хляба изравни условията за бизнес и направи хлебари и сладкари конкурентоспособни. В противен случай сивият сектор имаше възможност да продава с 20% по-евтин хляб, обобщи Кукушева. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай