Урджанов: Колбасите се правят от най-качествено месо

Предприятията ни са ултра модерни, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите

Урджанов: Колбасите се правят от най-качествено месо | StandartNews.com

Колбасите в България се правят от най-качественото месо. Това заяви Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвалите у нас, по време на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса "Да! На българската храна".

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Медия „Стандарт” събра на една маса зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев, представители на изпълнителната, законодателната власт, бизнеса и академичните среди, за да потърсят общи решения на най-големите проблеми в сектора. В препълнената зала „Витоша” на столичния х-л „Маринела” бяха най-големите в аграрния сектор.

Урджанов опроверга спекулациите, че колбасите се правят от некачествено вносно месо.

"Вчера бе повдигнат въпросът българска ли е коледната трапеза. Да, българска е и ние като месопреработватели искаме да бъде още по-българска. Вчера един наш животновъд излезе и обясни, че са тъпкани със замразени меса със срок на годност 6 месеца. Работа ли е на животновъд да коментира дейността на месопреработвателите", попита Урджанов. И съобщи, че през 80-те години у нас е имало 1,6 милиона говеда, а сега едва 500 000, от които най-много 200 000 месодайни.

"Преработваме по 100 тона седмично говеждо месо, предница. Ако някой животновъд в България може да ми осигури 100 тона седмично с такова качество, което получаваме от Европа, добре. Няма да търпим някой да се упражнява на наш гръб. Нашите предприятия минаха всички проверки и изисквания на Европа. Нашите предприятия са ултра модерни", категоричен бе Урджанов.

"Независимо, че имаме само една мярка за подпомагане в инвестициите, нашите преработватели успяват да са в тон с Европа", каза още той.

Урджанов съобщи, че през 80-те в България е имало 4 милиона прасета, сега само 1 милион. "Много предприятия работят с охладено свинско от Германия, което често идва на по-добра цена от българското", каза той.

ВИЖ ОЩЕ: Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Също като Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите, Урджанов акцентира върху Наредба 5, която влиза в сила от 2 януари и е въведена само за вноса за стоки с висок фискален риск – месо, яйца, сирене, кашкавал, пилешко. "Компаниите не са готови, дано не стане хаос", предупреди Атанас Урджанов.

Той обърна специално внимание на липсата на кадри за месопреработвателната индустрия. "При нас се работи при температура 12 градуса - студено, мокро, няма желаещи да работят в месопреработката. Има две професионални паралелки в страната, но идват по 7 души. Работим добре с УХТ, но в едно предприятие има нужда от няколко технолози и от стотици работници, нямаме работна ръка", бие алармата Урджанов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Мишо82
преди 4 месеца

Защото са качествени затова тировете карат кокоши крака и свински шорки в месокомбинатите.

Откажи
Косьо
преди 4 месеца

Този господин Урджанов е голям пич ,бил ми е шеф,и много се е лъснал оттогава .

Откажи
Тако
преди 4 месеца

Хахахаха що рече?Пълни боклуци слагате мафия мрьсна

Откажи
Сашо
преди 4 месеца

Що приказва глупости този.Слагат каквото им падне,само не месо.

Откажи
Мари
преди 4 месеца

Някой ви вярва на приказките ... Къде са животните у нас ? Я да питаме Габриел ? Плодородната земя се превърна в пустош. По всичко България е на последно място. Бангладеш.

Откажи
Д@СкопимаСополанПаситто
преди 4 месеца

"Най-качествено" , според продажните ни политици, англо-краварски слуги и българоубийци означава 20-30 годишно замразено месо , доставяно от ФАЩ, Англия,Ирландия,Германия,Испания и т Н..

Откажи
СДС-ШайкатаИзкормиДържавата
преди 4 месеца

Толкова " качествено" месо, че краварете произвеждат от него единствено кучешка храна .

Откажи