"Стандарт" раздаде Оскарите в земеделието

Иновативна храна за колоездачи донесе приз на млад учен от УХТ

"Стандарт" раздаде Оскарите в земеделието | StandartNews.com

* Иновативна храна за колоездачи донесе приз на млад учен от УХТ

И тази година "Стандарт" раздаде най-чаканите награди в агробизнеса. Призовете бяха връчени по време на 17-ия Коледен форум от най-голямата национална кампания в подкрепа на земеделския сектор "Да! На българската храна".

ВИЖ ОЩЕ: Талантите от музикалното училище откриха "Да! На българската храна"

Зала "Витоша" в столичния хотел "Маринела" се оказа тясна за компаниите в агроиндустрията, които искаха да зададат своите въпроси на зам.-министър Александър Йоцев. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Нови агрополитики за преодоляване на демографската криза

Тази година сме заложили на приемствеността. На свързаността между опита и младостта, между традициите и иновациите. Защото съвкупността от тях ражда уникалния български вкус, запазена марка и визитна картичка на страната ни пред света, каза при откриването на форума ръководителят на кампанията Славка Бозукова, издател на медия "Стандарт".  

ВИЖ ОЩЕ: Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

За първи път две от специалните награди за агробизниса отидоха при млади хора.

Агроном с оранжерия от ново поколение стана млад фермер на 2023 г. 

В категория "Млад фермер" отличието взе Десислава Кабурова – „Дейв 2007". 
Тя е агроном по професия и трето поколение земеделски производител. Деси и нейният съпруг Иван вече 16 години успешно развиват наследения от родителите семеен бизнес до мащабите на широкообхватно земеделско стопанство, разположено в сърцето на Пазарджишкото поле, с 2000 дка зърнено-житни култури, 500 дка люцерна, овощни градини и 600 дка зеленчукови насаждения. Гордостта на семейство Кабурови е оранжерията от ново поколение, изградена върху 10 дка площ по модерен холандски модел с хидропонно отглеждане на културите. Точно преди година Деси спечели титлата "Млад фермер" на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел в категорията “Развитие на селските райони”. Наградата на Десислава Кабурова и „Дейв 2007“ връчи Ертен Анисова, председател на Комисията по туризъм в 49-ото НС.

ВИЖ ОЩЕ: Урджанов: Колбасите се правят от най-качествено месо

Млада дама промени с откритие агросектора

Ертен Анисова връчи наградата и на още една млада дама, която променя с откритията си агросектора у нас. Всеки спортист би бил горд да поддържа форма с новата иновативна храна, разработена на основата на меда, от Биляна Николова. Младата дама е докторант в престижния Университет за хранителни технологии в Пловдив, който е дългогодишен партньор на кампанията „Да! На българската храна“. Биляна казва, че е стартирала бизнеса си с кауза – да намери нови пазари за пчелния продукт. Такъв тип предприемачество е по-успешен от онези, които търсят само печалбата. Според нея храните са не само базата на живота, но трябва да се развива техният голям потенциал.

ВИЖ ОЩЕ: Атидже Вели: Нужна ни е дългосрочна визия за земеделието

Тракийският университет обучава отлични експерти

В категория "Развитие на човешкия капитал" наградата заслужено отиде при Тракийския университет в Стара Загора. Той заема престижното пето място в рейтинговата класация на университетите в България. Учебният процес и научно-изследователската дейност се осъществяват в 20 учебни корпуса. Студентите придобиват практически умения в учебно-експеримантална база, болница, ветеринарни клиники, както и във фирми и организации, с които университетът има сключени договори за сътрудничество. Наградата на проф. д-р Румен Бинев, зам.-ректор по административно-стопанската дейност на Тракийски университет връчи зам.-председателя на парламентарната Комисия по земеделие Росен Костурков ("Продължаваме промяната")

ВИЖ ОЩЕ: Александър Йоцев: Земеделието с фокус към пазара

"Ненко Трифонов фуудс" върна любим вкус от миналото

Мнозина от нас помнят вкуса на сиренето „Дунавия“. Той бе успешно възроден от млекопреработвателната компания "Ненко Трифонов фуудс", собственик на мандра "Ведраре". С инвестиция от 6,6 млн. лева мандрата произвежда сирене по изцяло оригиналната технология – само от свежо мляко чрез традиционния метод "ултра филтрация". По този начин се усвояват всички полезни суроватъчни белтъци, които в „Дунавия“ са повече, отколкото в традиционното бяло саламурено сирене.  
Наградата в категория "Защитник на традициите" бе връчена на Наско Тачев от Александър Йоцев, зам.-министър на земеделието.

ВИЖ ОЩЕ: Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването

"Лекербек" направи революция в храните

Иновациите променят цялата хранително-вкусова индустрия и доказателството за това е една компания, която осигурява храна за хотели, ресторанти, социални кухни, кетъринг по уникалната кулинарна техника Sous vide, ценена от топ готвачите по целия свят. 
"Лекербек" прави революция в начина, по който се приготвя и сервира храната. Компанията разполага с новопостроен завод, изграден според най-новите европейски стандарти, който се простира на внушителните 3500 квадратни метра, осигурявайки безупречен контрол и константно качество с фокус върху предоставянето на практични, гъвкави и здравословни решения за големи кухни. Наградата на изпълнителния директор Кольо Колев връчи Ализан Яхова, зам.-председател на парламентарната Комисия по земеделие.

ВИЖ ОЩЕ: Д-р Кулински, БАБХ: По контрол на храните не остъпваме на другите страни от ЕС

"Девин" - 30 години утвърдена марка

Няма човек в България, който да не е пил от водата на Девин. Компанията е стандарт за качество вече 30 години. От 2021 г. „Девин“ е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата. „Девин“ е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт.
Наградата в категория "Утвърдена марка" бе връчена на Лидия Тасева, финансов директор на компанията, от д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. 

ВИЖ ОЩЕ: Росен Костурков би аларма. Посочи най-големия проблем в земеделието

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова разкри кога държавата ще си е свършила работата за Бранд България

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай