БАБХ: Контролът на храните е изключително строг

Браншовите орагнизации, МЗХ и браншът не са орел, рак и щука, каза директорът от БАБХ

БАБХ: Контролът на храните е изключително строг | StandartNews.com

През последните години имахме примери на добро взаимодействие с браншовите организации. Имахме добри попадения като подзаконови актове. Това каза д-р Любомир Кулински от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от най-голямата кампания в подкрепа на агробизнеса у нас "Да! На българската храна".

ВИЖ ОЩЕ: Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Кулински даде за пример Наредба 26 за доставка на малки количества продукти до краен потребител. Все още има хора, които ги изпълняват, значи те са полезни. Бих включил и наредбата за хранителните добавки, за фермерските пазари. Има какво да се желае, но не трябва да смятаме, че браншовите организации, МЗХ и браншът са орел, рак и щука, каза експертът.

Законодателството в областта на безопасността на храните е еднакво за производителите и у нас, и в ЕС. През последните години много държим на контрола. Едва ли е достигнала информация до широката публика колко стотици проби сме взели от внос от Украйна, Северна Македония и др., колко продукция имаме върната на проиводителя или унищожена. Аз бих искал повече продукция да има от български производители. Официалният контрол върху безопасността на храните е доста строг, по нищо не отстъпва на държави с много по-добре финансирани системи, категоричен бе д-р Любомир Кулински.

ВИЖ ОЩЕ: Ализан Яхова: Очакваме от земеделското министерство стратегия за напояването

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай