Защо наричат Белмекен - "Известното място"

Най-високият язовир е

Защо наричат Белмекен - "Известното място" | StandartNews.com

Язовир Белмекен, намиращ се в Източна Рила, на 1923 метра надморска височина, по течението на Сестримска река, е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров и обем от 141 млн. кубика вода.

В превод Белмекен означава „Известно място“. Язовирът е интересен строителен феномен – изграден по поречието на река Сестримска, което образува 1500-метров пад на водата.

Инженерното постижение, част от каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“, е един от най-големите хидроенергийни комплекси в Европа и до днес със своите – три язовира, два дневни изравнителя, четири електроцентрали, които са свързани помежду си чрез сложна система от тунели.

Язовирът е популярно място за риболов. Могат да се уловят костур, пъстърва, сивен и други. Имайте предвид, че язовира се намира на голяма надморска височина и привечер температурите могат да паднат рязко.

Село Сестримо е изходен пункт за язовира, както и местността Юндола. Разстоянието от София до язовир Белмекен е приблизително 130 км, които се изминават за около 2 часа и 30 минути. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Енергетик
преди 5 месеца

Какво стана с потрошеното японско оборудване - нищо не се споменава по въпроса?

Откажи