Тесла за любителите на скоростта по магистралите! Ще има ли полза

Ефектът от новите промени според нас няма да е този, който се очаква, смятат експерти

Тесла за любителите на скоростта по магистралите! Ще има ли полза | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Скоростта по магистралите да стане 130 километра в час, а по скоростните пътища – 110 километра в час, предвиждат промени в законодателството, които вече са придвижени от Министерския съвет към Народното събрание. Макар до приемането им реално да е все още далеч, експерти вече изразяват недоволство от измененията.

„Законодателят, след като е решил, ще го направи. Вярвам, че България е една от малкото държави в Европа, които имат ограничение от 140 километра в час. Но ефектът от новите промени според нас няма да е този, който се очаква – той ще бъде или минимален или нулев“, посочи пред бТВ инженер Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

Според него е по-важно Агенция "Пътна инфраструктура" да изгради т.нар. „щадяща инфраструктура“, която включва мантинелите, добрата пътна маркировка, липсата на дупки по пътя, както и премахването на някои вредните пътни знаци.

„Вместо усилията да се насочени към подобряването на пътищата, ние сега ще намаляваме скоростта на 130 километра в час“, възмутен е Ангел Попов. Той постави и един друг въпрос – за бавно движещите се моторни превозни средства по скоростните пътища (със скорост 80 километра в час). Според него те са точно толкова опасни за движението, колкото и превишаващите скоростта.

Според изследване на Европейския център за транспортни политики в момента средната скорост в България е 145-147 километра в час. Ето защо експертите смятат, че предложението на законодателите е свързано единствено с даването на няколко милиона за подмяна на пътните знаци по магистралите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай