Експерт алармира за опасност за новите реактори на АЕЦ Козлодуй

Той знае за контакти на политици с фирми относно проекта

Експерт алармира за опасност за новите реактори на АЕЦ Козлодуй | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

В политически се превръща проектът за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" и рискуваме да го провалим. Това предупреди в интервю за БНТ енергийният експерт Иван Хиновски. Какво знаят политиците по темата, недоумява той.

За пример даде АЕЦ "Белене" - проект, който е провален заради политическа намеса. Двете най-тежки условия за един проект са срок и бюджет. "Хюндай" - фирмата, избрана от депутатите, се справя с тези условия, по мнението му.

Мен ме плаши, че законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт, изтъкна Иван Хиновски. Неговата прогноза е, че този проект ще бъде провален. Той знае за контакти на политици с фирми относно проекта. Ядрената енергетика е сериозна канава за развитие на зелената енергия, по мнението на Хиновски.

News.bg припомня, че миналата седмица по настояване на ГЕРБ-СДС и ДПС парламентът одобри преговори с "Хюндай" за изграждане на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй", включен в кратката листа на потенциални строителни фирми по проекта. Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и един от "Продължаваме промяната".

Срещу решението му в този вид се обявиха от ПП-ДБ, които искаха преговори да се водят и с американската компания "Бехтел".

Европа се наводни с евтин газ, каза още Хиновски. Той вече не очаква пикове в цена и скъп газ. Хиновски е сезирал институциите за Чирен заради грешни сондажи и съществуващи рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
коко
преди 2 месеца

Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ, с твърде малко неизбежно протакане, за 10 а не за 30 години, както излъга министър Радев най-нагло пред всички. Нов реактор в Козлодуй за1200МВ би струвал реално 20 милиарда евро, а двата 80 милиарда лева. Това е ако приемем инфлация само 20% между 2023 и 2034г, а тя само последните 1-2 години май вече е толкова и АЕЦ винаги поскъпват доста над инфлацията поради скъпите метали и труд в тях. Да приемем, че реакторите ще заработят 2034г е също пълна утопия, а всяка закъсняла година ги оскъпява с още милиарди. Но на заблудения българин колко е да му кажеш, че ще му дадеш нещо 3-4 пъти по-евтино, за да се облизва първо, пък после като плати секретните анекси към договора и гарантирания държавен дълг, да реве и вие. до небесата, че пак са го обрали. Но това ще е обирът на века у нас.

Откажи
САЩ и ЕС
преди 2 месеца

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!! ЗАЩО ЛИ?ЩЕ ВИДИТЕ СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ С ДИГИТАЛНОТО ЕВРО КАК ЩЕ ВИ ДУПЧАТ ЗАДНИЦИТЕ С ВАКСИ ЗА ДА СИ ПОЛУЧИТЕ ВАШИТЕ ПАРИ!!! И ТОВА НЕЕ ШЕГА ОТ ДНЕС БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО СТАНА КОЛОНИЯ НА УКРИСТАН!!!

Откажи