Окончателно! Орбан каза тежката си дума за Украйна

Правителството му отдавна е възприело антагонистичен подход към Украйна

Окончателно! Орбан каза тежката си дума за Украйна | StandartNews.com

Будапеща няма да подкрепи предложението на Европейския съюз за започване на преговори за приемането на Украйна за член на блока, заяви Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в Будапеща той посочи, че е преждевременно да се започват официални разговори с Киев за присъединяването на опустошената от войната страна към ЕС и че Унгария няма да даде съгласието си за започване на обсъждането по време на срещата на лидерите на ЕС в средата на декември.

"Имаме работа с напълно преждевременно предложение", каза Гуяш и добави, че Унгария "не може да допринесе за общо решение" относно поканата към Украйна да започне процеса на присъединяване към блока.

По-рано този месец Европейската комисия препоръча да се разреши на Украйна да започне преговори за членство, след като реши проблемите с управлението, които включват корупция, опасения, свързани с лобизма, и ограничения, които могат да попречат на националните малцинства да учат и четат на собствените си езици.

Но за приемането на нова държава се изисква единодушие на всички държави членки на ЕС, което дава на националиста Орбан влиятелно право на вето.

Правителството му отдавна е възприело антагонистичен подход към Украйна, като яростно се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия заради нейното нахлуване и задържа пакетите с финансова помощ за Киев, припомня АП.

Орбан, който е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа, твърди, че преговорите за присъединяване не трябва да започват със страна, която е във война, и че членството на Украйна ще преориентира системата, която 27-членният Европейски съюз използва за разпределяне на средства между страните членки.

Гуяш също така заяви, че Унгария няма да подкрепи предложените изменения в бюджета на ЕС, част от които биха осигурили 50 млрд. евро дългосрочна помощ за Киев.

Той подчерта, че ЕС "незаконно" задържа полагащи се на Унгария средства и че правителството следователно ще откаже да подкрепи каквото и да е изменение на бюджета. ЕС замрази милиарди евро за Будапеща заради предполагаемите неуспехи на правителството на Орбан да спазва стандартите на ЕС за върховенство на закона и корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
20 Коментара
Реалист
преди 4 месеца

Тия профашистки украински образования нямат място в ЕС.

Откажи
Българин
преди 4 месеца

Орбан е политик ,а не п.а.ч.а.,бугарска

Откажи
Дидо
преди 4 месеца

Първо прочети какво е фашист,какво е нацист и какво означава профашистки.Къде живееш-в Украйна,от колко години?Или виждаш профашистите от Павликени?

Откажи
Боб
преди 4 месеца

А ти дидо заедно с твоя премиер вземете да си хвърлите дипломите някъде , но така че никой да не ги намери ОЛИГОФРЕНИ .

Откажи
Аватар
преди 4 месеца

Орбан е реалист,а не ибрикчия и шушумига като нашите шарлатани!

Откажи
Руский
преди 4 месеца

Орбян е джентълмен а не помияр като БГ политиците

Откажи
Дидо
преди 4 месеца

ОрбЯн прави пачки,а ти биеш тъпана.

Откажи
Конспиратор
преди 4 месеца

Украйна е американския Виетнам за Русия, накрая всички ще се жалват, че въобще война е имало. Тестват си всички новите оръжия, пренареждат глобалната икономика и това е. Ние дето власт нямаме, няма смисъл да се настройваме допълнително един срещу друг. Като почна конфликта в Крим, мои другари украинец и руснак ми викат: "Защо трябва заради двама глупаци и те да се бият двамата по между си. Късмет желая и на украинци и на руснаци ракетите им да падат все на пусти места. Няма пари за пенсии, за това служи войната. Помена дето направиха родителите на руските военни загинали е красноречив. И от двете страни цивилните негодуват. В Русия и Украйна едва ли ще стане, но другаде в чужбина украинци и руснаци трябва да се обединят заедно да протестират срещу войната. Това поне ще е първата крачка към краят й.

Откажи
Сашо
преди 4 месеца

Това е истински политик, а не Путьо Маринкин като нашите боклуци! Вече ме е срам че съм българин заради тях!

Откажи
Дидо
преди 4 месеца

Стани унгарец и се гордей,тъпчо!

Откажи
Иво
преди 4 месеца

Я си еби майката и ходи да лапаш кавала на наркомана зеленски

Откажи
Кочо
преди 4 месеца

Сашка, що не се откажеш от българското си гражданство?

Откажи
Сашо
преди 4 месеца

Защото все още живея тука за съжаление. А и цяла Европа е под ботуша на твоите любими щати, къде да бягам в Африка ли?

Откажи
Пробвал
преди 4 месеца

Трудно е.

Откажи
Пробвал
преди 4 месеца

Отказ от бълг.гражданство не се приема, ако нямаш друго.

Откажи
Антон
преди 4 месеца

Е това е политик.Без значение дали е приятел на Путин или не,Орбан обединява унгарския дух и работи в името на Унгария и унгарския народ.Нека нашите продажници да взимат пример от него,а не да си дават дупките за разширение

Откажи
Kresi
преди 4 месеца

Унгарците дали са забравили 1956г когато унгарците въстанаха срещу червената феодална империя

Откажи
Ккскоо
преди 4 месеца

Ами мисля,че не са забравили ,но и не се дупат на европейците!БЪЛГАРИЯ е на Българите не на европейци или както сега на АМЕРИКАНЦИ!Орбан е голям политик приятелю....знае как и с кого да разговаря...много дълга тема е това!

Откажи
Христо
преди 4 месеца

Абсолютно си точен. Това им е сега националния интерес на унгарците. Помните ли, подлогата М.Димитров какви ги редеше за АЕЦ Белене ? Национални предатели.

Откажи
Mahno
преди 4 месеца

БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО,БРАВО

Откажи