Спортният министър се намеси. Спешно решение за щангите

Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще получат подготовка за Париж 2024

Спортният министър се намеси. Спешно решение за щангите | StandartNews.com

Финансиране директно от държавата ще получат тримата български щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов. Така ще се заобиколи батакът във федерацията и те ще получат необходимата си подготовка за олимпийското лято в Париж 2024.

Това съобщиха официално от Спортното министерство относно горещата тема във вдигането на тежести. И още - участието на тримата ни шампиони на Олимпиадата, което бе под въпрос заради дълг от $36 600 на федерацията към международната централа, вече е сигурно. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти ще бъдат обезпечени, за да могат да тренират нормално, гарантираха от ММС.

Клубовете по вдигане на тежести обаче остават без парични преводи, тъй като федерацията не е изрядна и има задължения към НАП и министерството. Вторите са в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лв. за наеми и консумативи.

Направената проверка в края на 2023 г. показва, че от Българска федерация по вдигане на тежести не са усвоили 86 208,83 лв., които следва да бъде възстановени. Заради батака във федерацията щангистите не са получавали заплати, като от ММС са намерили начин това да се промени, за да се реши бързо кризата.

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС. Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели. 

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително, обявиха от ММС.

Припомняме, че през март 2024 г. трикратният световен и трикратен европейски шампион Антон Коджабашев стана президент, побеждавайки на изборния конгрес Ариф Маджид.

Тогава той разкри, че федерацията има дълг към НАП в размер на 200 000 лв. Преди това той и още членове на Управителния съвет подадоха сигнал до Софийската градска прокуратура и Министерството на спорта за злоупотреба в размер на над 300 хил. лв. за последните 9 месеца на 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай