Пчелари трошат кошери. Какво се случва

Искането

Пчелари трошат кошери. Какво се случва | StandartNews.com

Пчелари от Добричка област се включиха в протестите на земеделците на пътната отсечка, която блокира ГКПП-Кардам. „Строшихме кошери, не ги изгорихме заради силния вятър от съображения за сигурност", каза Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946". „Подпомагането на бранша, което беше около 426 млн. лв, сега е три пъти по-малко.

Не искаме подаяния. Още повече, че такива средства не са заложени в държавния бюджет за т.г. Около 60% от пчеларите в Добричко не са продали меда си от 2022 г. и 2023 г.", добави той. Въпреки трудната ситуация някои от пчеларите са подготвили кошерите си за следващата година. Други пчелари масово се отказват, продават почти на безценица инвентар, пчелни семейства, кошери, сгради.

„Много голяма част от колегите, които разчитаха, че могат да развият пчеларството като бизнес, който да изхранва семействата им, се отказват. Много потомствени пчелари са принудени да започнат работа на друго място, за да излизат семейните сметки", чертае мрачната картина Георгиев.

„В страната има изключително много вносен мед с недоказано качество и произход и на дъмпингова цена. За българския мед от две години цената, която се предлага, е между 3,20 и 3,60 лв. По-големият проблем е, че няма търсене от търговци и преработватели", добавя Георгиев.

Трети ден продължава земеделската блокада в Добричка област – на главния път Добрич-Силистра при село Карапелит, на пътните отсечки към ГКПП-тата в Кардам и Дуранкулак. Всеки ден тя се увеличава с час.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай