Ужасяваща гледка лъсна от картина на стар английски художник

С течение на годините спорната фигура остава в сянка

Ужасяваща гледка лъсна от картина на стар английски художник | StandartNews.com

Образ на дявол, изчезнал в продължение на десетилетия от прочута и противоречива картина от 18-и век, е открито отново при наскоро направена реставрация, предаде Би Би Си.

Сър Джошуа Рейнолдс (1723-1792) изобразява демона, скрит в сенки, в творбата си "Смъртта на кардинал Бофорт" по сцена, описана от Шекспир. Дяволът обаче изчезва под пластовете бои и лак.

Творбата от 1789 г. отново е изложена в "Пъртуърт хаус" в Западен Съсекс, като демонът се вижда. Озъбеното създание е в сенки, в леглото на умиращия кардинал Бофорт, а до него са крал Хенри VI и двама лордове.

Картината е по мотиви от произведението "Хенри VI, Втора част" на Шекспир и изобразява последните минути от живота на жадния за власт и заговори кардинал. В пиесата кралят оплаква смъртта на Бофорт, който е и негов прачичо, припомня Би Би Си. 

Включването на изображението на дявол в картината предизвиква дебати по време на създаването й. Тогава се появяват мнения, че сър Джошуа Рейнолдс - смятан за един от най-големите художници на своята епоха - не трябва изрично да показва въображаемо същество. Според един от критиците това е "твърде нелепо и лекомислено, за да избегне порицание", а според друг - "не прави чест за преценката на художника".

"Когато е показана за първи път в Шекспировата галерия през 1789 г., картината предизвиква повече спорове от всяка друга изложена творба", разказва Джон Чу, старши куратор в британския Национален тръст за картини и скулптури.

Критиците на художника Рейнолдс са на мнение, че "макар в литературата да се е смята за приемливо да се представи идеята за демона като нещо в съзнанието на човека, то визуалното му изобразяване в картина придава твърде физическа форма", допълва той.

Няколко приятели се опитват да разубедят художника да не включва този образ, или поне при завършването на картината да го заличи.

С течение на годините спорната фигура остава в сянка, тъй като реставратори освежават боите и нанасят много слоеве лак.

Първите специалисти, работили за съхранението на творбата, изглежда са "разбрали погрешно" изображението, добавя пред Би Би Си кураторът Чу. Според него времето е оказало въздействие върху боите и "тази част изглежда... е станала не много ясна". Кураторът добавя, че "деградацията на слоевете лак през годините я прави още по-невидима".

Бека Хелън от британския  Национален тръст за картини и скулптури обяснява, че частта около дявола е "особено сложна" за възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай