Илюстраторът на "Аз съм българче" громи критиците си

"Защото така съм решил", отговори той на въпроса защо е нарисувал детето с жълто-син пуловер

Илюстраторът на "Аз съм българче" громи критиците си | StandartNews.com

В понеделник нов скандал се разрази около емблематичното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче” в социалните мрежи. На корицата на едно от изданията със стихотворения на народния поет нарисувано момче е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме.

Пред Нова телевизия художникът и илюстратор на корицата Борис Стоилов обяви, че не е правил никаква алюзия с Украйна, още по-малко с войната там. По думите му тиражът на книгата е от 2006 г. и е логично да няма никаква връзка с войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 година.

„Дали има кампания – не знам. Има по-страшна опасност от това – пандемия от неразбирателство и непровокирани злоба и омраза в цялото ни общество. Това, което преживях вчера, всичко, което получих в социалните мрежи, не пожелавам на никого да го чете. Отрази се и на семейството ми, и на приятелите ми, които помислиха, че вече съм си заминал”, каза художникът.

"Защото така съм решил", отговори той на въпроса защо е нарисувал детето с жълто-син пуловер.

"Корицата е рисувана 2006 г. и е преиздавана в този вид 4-5 пъти. Каква е историята и защо е безсмислена полемиката за жълто-синия пуловер? Защото така съм решил. Аз питам ли ви как се обличате, когато отивате на работа", ядоса се Стоилов.

Той показа корица от 2002 г., на която детето не е с този пуловер. "Не съм се справил много добре, но има и символи, като калпака на чавдарчето, които не са актуални. Заради това 2006 г. направих нова. Тогава вероятно поради ниската ми култура не знаех дори какво е знамето на Украйна. Както не зная и какви са флаговете на много страни в света", каза още Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Красимир Дойчев
преди 3 месеца

Успокойте се! Цветовете не са на украинското, може да са цветове на шведското знаме, така че за вас няма нищо скандално. Ако искате български цветове от онова време, си го оцветете в бозаво!

Откажи