Язовир пази скали с тунели

Под феномена спокойно плават лодки

Язовир пази скали с тунели | StandartNews.com

 Язовир Цонево се намира в поречието на река Луда Камчия, само на километър от село Цонево. Той е третият по големина язовир в България. В непосредствена близост до язовра се намират чудни скални феномени. 

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. 

Скалният феномен се намират съвсем близо до главния път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив (влаковете минават над водите на язовира).

През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно плават лодки.

Чудните скали са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика.

В района има доста интересни пещери и скални ниши някои обитавани от едри грабливи птици.

На около 10 минути пеш от природния феномен има и подходящи за скално катерене маршрути- общо 18 от 6-а до 10-а категория. За да стигнете до тях, продлжавате нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камни. 

Ако се движите по пътя Провадия - Айтос, отбийте точно преди втория мост на язовир Цонево (пътят минава общо по три моста). Оттам вляво се отбива черен пьт, по който за 5 минути ще стигнете до скалите. Наблизо се намира и хижа със същото име.

Разстоянието от Варна е около 85 км, Дългопол е на около 13 км.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Георги
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
До авторката
преди 4 месеца

Във момента е един гьол язовира едва ли е трети по големина къде по голямо язовири има от него...да си драскате колко да не са празни сайтовете..

Откажи
Стоян
преди 4 месеца

В Руенска община що я препивате на Уарна пак ?

Откажи
sten78
преди 4 месеца

Ти чуваш ли се бе и минавал ли си от там.Руенска община свършва преди първият мост,а Чудните скали са срещу вторият който е в община Дългопол област Варна.Научи географията и не петни името Стоян

Откажи
Зокси
преди 3 месеца

Нее вярно да е на 4км.од Варна и сега чудните скали си на сухо.Пишете малко защо няма вода.Снимката е стара.

Откажи