Старо Железаре- селото на графитите

Намира се в Пловдивска област

Старо Железаре- селото на графитите | StandartNews.com

Старо Железаре е село в Южна България. Намира се в община Хисаря в Пловдивска област и според последното преброяване населението му е малко над 400 души. През последните години обаче селото събира арт любителите, като им предоставя интересно изживяване. Това, което го отличава от всички останали села в България, а може би и в света, са стотиците изображения, изрисувани върху дуварите и къщите.

Идеята хрумва на една българо-полска двойка. Съпрузите Венцислав и Катаржина Пирянкови живеят в полския град Познан, където преподават изобразително изкуство. От 2015 г. насам двамата всяко лято пътуват до Старо Железаре. Там е къщата на бабата и дядото на Венцислав. Така Старо Железаре заживява своя втори живот като музей-галерия на открито. Стените на къщите, оградите, обществените сгради постепенно се покриват със стенни рисунки, закачливи надписи и колажи, пишат от сега.бг.

Всяка година художниците създават няколко десетки нови произведения. Първоначалната идея е да представят местните в компанията на известни личности от историята, политиката и културата. Но с всяко следващо лято графитите и техните създатели стават по-смели и креативни.

Днес политическите лидери съжителстват с анимационни герои, звездите от екрана и спорта - със селскостопански животни, модерното изкуство - с кирпичени съборетини, черно-бялото - с цветно, хуморът - със сериозното.

По традиция художниците се развихрят по улиците му през най-горещите месеци, тази година се проведе от 1 до 17 август.

 Мечтата им е Старо Железаре да бъде зачислено от ЮНЕСКО за паметник на културата. Младите художници, които работят по графитите, спят в къщата и пристройките в двора, който Венцислав на шега нарича "Фабриката на Анди Уорхол в Старо Железаре". "Тук не отглеждаме зеленчуци, а изкуство", е една от крилатите фрази, изписани на вътрешните стени. 

Амбициите им обаче не се ограничават до това няколко нови фасади и огради да бъдат нашарени с дувар арт. В изоставена по-рано зала към читалището бе открит първия, според тях, "селски музей на стрийт арт в света". В него са изложени специално донесени от Полша цветни пана с оригинални снмки, направени по време на фестивала в Старо Железаре през предишните лета.

 Те вече са били представени на изложби в Познанския университет и в Стария Град в Познан. Изложени са и оригинални артефакти, предмети, използвани от художниците за създаване на стенописи, както и платна с лозунги от Манифеста за селския авангард.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
3 Коментара
Кмета
преди 5 месеца

Старо Железаре се превърна в пълна цигания.Българското население се стопи в селото

Откажи
Кмета
преди 5 месеца

Старо Железаре се превърна в пълна цигания.Българското население се стопи в селото

Откажи
ОцелялОтСДС-Чумата
преди 5 месеца

Само Сашо Нереза от СДС-то не е изобразен,а част от изобразените политици са тези,които изкормиха и окрадоха държавата,превръщайки я в англо- краварска колония.

Откажи