Родопско село с най-трайното име

То се намира почти до границата ни с Гърция

Родопско село с най-трайното име | StandartNews.com

Триград е живописно село, разполжено в сърцето на магичните Родопи. Китното селце, част от община Девин е извествно с природните си забележителности. 

Има няколко легенди за произхода за името на село Триград. Според една от версиите селото е горяло три пъти и заради това е наречено така, но няма исторически доказателства за тази версия.

От времето на турското нашествие е запазена друга легенда, която разказва, че на реката имало три греди и по тях можели да преминат успешно само праведните, а неверниците загивали.

Фактът, че селото е заобиколено от три върха, също дава основание да се смята, че и това може да е причина за името. Много по-вероятно обаче е наименованието да идва от тракийското Три Ибрие, което означава три града. За Три Ибрие се разбира при разкопки през 80-те години на миналия век.

Село Триград се намира почти до границата ни с Гърция. Скалистите брегове на фантастичното Триградско ждрело, през което преминава пътят към селото, се издигат като отвесни стени.

В Триград са открити много археологически находки, пещерни жилища и некрополи, които говорят за наличието на човешка дейност в региона от древни времена. Днешните къщи са накацали по скалистите възвишения, заобиколени от огромни скални масиви.

Друга легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал и птиците спирали във въздуха. Празникът Орфически мистерии събират тук много гости от страната и чужбина. Те се откриват през юли със старинния обичай напяване на китки, а кукери обикалят селото и гонят с хлопатарите си злите сили.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват--- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи
Кольо
преди 1 месец

Тракийското ТРИ - "три" и второ значение дакийското - "отвъдни, отсрещни"; КАРТА - град, градище, градина, сграда - от тук идва и по късното БРИА. Първоначалното трак. име е било: ТРИ КАРТА при развитието КАРТА в ГАРТА в ГАРДА в ГРАД. Смислово значение: "Селище на отсрещния планински скат или отсрещния бряг на река".

Откажи
Минчо Минчев
преди 1 месец

Много е красиво в РОДОПИТЕ.ТРИГРАДСКОТО ЖДРЕЛО,с.Ягодина и близките пещери "ДЯВОЛСКО ГЪРЛО"и ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА".ТАМ МОЖЕ ДА СИ КУПИТЕ И ОТ ИЗВЕСТНИЯ МУРСАЛСКИ ЧАЙ.Много добро място е за посещение в горещите летни месеци t° е около 25°C и е много красиво.Пречоръчвам на всеки да посети тази планина ,а също и ПЛОЩАДКА ОРЛОВО ОКО от която се открива панорамна гледка над планина РОДОПИ.

Откажи