Перлата на Рила пазена от величествени върхове

Тук идвал братът на цар Борис III да ловува

Перлата на Рила пазена от величествени върхове | StandartNews.com

На около 7,5 км. над Рилския манастир, на височина от 1465 м. се намира Кирилова поляна, едно от най-красивите кътчета в Рила планина. 

Поляната е заобиколена от едни от най-страховитите, но и величествени върхове на Рила – Иглата, Двуглав, Злия зъб, Купените и Ловница, което я прави не само идеалното място за почивка и пикник, но и отправна точка за някой от най-интересните туристически маршрути в Рила планина.

По времето на управлението на българския цар Борис III, неговия брат Кирил често идвал в Рила да ловува и обичал да се събира с приятели точно на тази поляна. Затова и местните започнали да я наричат Кирилова, а по-късно наименованието ѝ било официално признато.

След септември 1944 г.  поляната била преименувана на Партизанска поляна. Комунистите сменили името на местността, тъй като по време на партизанското движение на Кирилова поляна са се криели партизаните от Рило – пиринския партизански отряд.

След смяната на режима и с идването на демократичните промени през 1989 г. местността отново сменя името си и от „Партизанска” става отново Кирилова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Пешо
преди 1 месец

Изпуснали сте връх Орловец , съсед на Злия зъб.

Откажи
CANADECA
преди 1 месец

ПАРТИЗАНИ И ПРИНЦ ! ГОЛЯМА КОМБИНАЦИЯ!

Откажи