Мястото, на което се срещат морето и планината

Намира се на Черноморското крайбрежие

Мястото, на което се срещат морето и планината | StandartNews.com

Нос Емине е скален нос на Черноморското крайбрежие на България. Намира се на 79 км южно от Варна. Носът представлява източния край на Старопланинската верига и условно разделя българското Черноморско крайбрежие на Северно и Южно.

Тук е мястото къде се срещат морето и Странджа планина. Нос Емине е защитена територия от категорията “природна забележителност”. Обявен е за такава през 1976 година.

На Емине завършва Европейският пешеходен маршрут Е-З, българската част от който е маршрутът „Ком – Емине“. Северно от носа се намира защитената местност Иракли. 

Емине представлява почти отвесна 60-метрова скала, заобиколена от стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати навътре в морето на повече от 250 метра. Точно затова брегът тук е изключително опасен за корабоплаване и моряците го заобикалят отдалеч. На носа действа морски фар.

Една от най-разпространените легенди за нос Емине разказва за една неосъществена любов. Някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел на носа с единствената си дъщеря. Тя израснала сред вълните и морските стихии я направили смела и безстрашна.

В една страшна буря момичето спасило от удавяне млад корабокрушенец и двамата се влюбилили. Младият моряк обещал да се върне при нея, но не спазил думата си. Момичето чакало своя любим с дни, докато накрая обезумяла от отчаяние. Хвърлила се в морската бездна и вълните станали пурпурно червени, каквито биват и днес, когато слънцето изгрее.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Д томов
преди 5 месеца

Браво на автора !

Откажи
Георги Коршутов
преди 5 месеца

На нос Емине свършва Стара планина , а не Странджа

Откажи
Стара планина
преди 5 месеца

С Т Р А Н Д Ж А ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!

Откажи
Знам и Мога
преди 5 месеца

Това е Еминския дял на Източна Стара планина.

Откажи