Мястото, на което е открито първото находище на нефт в България

При добива на петрол помпите вадят и лековита сярна минерална вода

Мястото, на което е открито първото находище на нефт в България | StandartNews.com

Тюленово е селце, намиращо се в община Шабла, обл. Добрич. Тук през 1951 година е открито първото находище на нефт в България. Подобно на нос Калиакра, и тук скалите са оцветени в червен цвят. 

Първоначално селото се е казвало Калъч кьой или„Село на сърпа“, докато през 1942 година след Крайовската спогодба то е преименувано. А за това от къде идва настоящото му име Тюленото  се твърди, че преди много години тук са живели тюлени от рода тюлен –монах, а през 30- те години на миналия век на румънската кралица Мария са й подарили двойка тюлени, които тя решила да пусне на свобода.

Тюленово е запазило диви кътчета, почти недокоснато от човешка ръка. Доказателство за това са природните феномени „Ашалък“, „Дупката“, „Киприя“, „Мартина“. Тук е и първото ни нефтено находище в България, което е започнало да функционира на 31.05.1951 и на този ден ежегодно се провежда събор. 

Любопитен факт е, че при добива на петрол помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която е полезна при невралгии и бъбречни заболявания.

Една от най-впечатляващите забележителности е "Арката", която се е превърнала в емблема за това място. Тя се намира в непосредствена близост до селцето. Тук няма плаж и въпреки непристъпността има пътеки, по които може да се стигне до морето. Най-красивата гледка може да наблюдавате на Арката и съседната на нея скала „Самотника“. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Николай Ралчев,Тутракан7600
преди 4 месеца

Николай Петков Ралчев се казвам ма 49 години съм от гр.Тутракан7600.Аз съм умствено изостанал и ненормален по Ген съм. Аз съм и потомствен Гей.Полицията ме бие, съдът крие, прокуратурата ми вика: трай коньо за зелена тревица.След като ме биха,аз станах полов инвалид.Трагедия голяма,държава няма,трагедия голяма попиция няма.Трагедия голяма сптаведливост няма. Отделно ме дислриминират,защото аз съм Гей.Гей съм аз, и душата ми е педерастка.

Откажи