Легенди за неизвестия Ичера

Пази уникална крепост

Легенди за неизвестия Ичера | StandartNews.com

Село Ичера смайва с красивите възвишения на източна Стара планина и запазените възрожденски къщи. 

Основната теория свързва произхода и името му с ранносредновековната крепост Сикера от IV-V век. Интересен факт е, че на хиляди километри, в една от най-суровите части на земята (Иркутска област), има малко селище с абсолютно същото звучно имe Ичера!

 По подобие на българското, то също е разположено около бурни речни води тези на река Ичера! Съвпадението до такава точност на името подсказва, че коренът му датира от хиляди години. 

Легендата за Ичера е свързана с цар Симеон Велики, който често се отбивал в селото и се впускал в ловуване из околностите му. Царят не веднъж споменавал, че тук виждал момите с най-красиви очи из цяла България! И именно, защото много ценял района, той го поднесъл като дар на своя най-верен болярин, отблагодарявайки се за предаността му… Дори добавил и земите чак до нос Емине!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Мадлена Иванова
преди 3 месеца

Фатме все така приказно разказваш.Много ми харесва всичко , защото аз лично не съм имала възможност да ходя тук ,там и научавам толкова интересни неща от теб.Благодаря ти от сърце.

Откажи
Тодор Попов
преди 3 месеца

Уважаема госпожо Мустафова!, Реката минаваща през село Ичера е Луда Камчия, която води началото си от подножието на връх Вратник, спускайки се по водосточния басейн през село Раково, Ичера, Градец, където в нея се влива Котленската река и в последствие в коритото на язовир Камчия. Проверявайте фактите преди да пишете!

Откажи
ЧЕШМЕДЖИЕВА
преди 3 месеца

Г-н Попов, четете ВНИМАТЕЛНО

Откажи
ЧЕШМЕДЖИЕВА
преди 3 месеца

Не е коментирана реката, която минава през с. Ичера, а РЕКАТА, КОЯТО МИНАВА през с. Ичера в Иркутска област.

Откажи