Каскада от водопади с форма на казан

До село Чавдар

Каскада от водопади с форма на казан | StandartNews.com

Водопад "Казаните" е уникална природна забележителност близо до с. Чавдар. Селото се намира в Златишко-Пирдопската котловина.

Всъщност Казаните е каскада от няколко водопада, преливащи един в друг. Под всеки от водопадите се е образувало езерце подобно на казан. От тук и името на каскадата.

Този елемент на уникално преливане на вода от един казан в друг много умело е използван в изграждането на идентичността на селото.

За съжаление човек не може да види каскадата в цялост поради високите скали около реката и пресечения терен, така че трябва да се гледа от няколко различни места и затова гледките са откъслечни. Това, разбира се, не намалява красотата на водопадите и местността.

Точно над първия (и най-високия) от водопадите е изграден стабилен мост, който дава възможност да се погледне водната стихия отгоре надолу, както и образувалия се край тази част на реката каньон.

За да стигнете до там, трябва да подминете разклона за археологическия парк, подминавате един мост и след около 300 метра стигате до една поляна с малка оранжева табела, посочваща пътеката към Казаните и че ви остава да вървите 2.75 километра до там.

След 40 минути вървене по черен път и през гората, се стига до стръмна отбивка с надпис “Внимание, пътеката е с много стръмен наклон! След 200 м. следва пътека, подходяща за всеки турист.”

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай