Какво се крие на дъното на Дяволските езера

Познати сред планинарите още като Джендемски езера

Какво се крие на дъното на Дяволските езера | StandartNews.com

Рила планина е една от най-посещаваните планини. Освен Седемте рилски езера, планината разкрива още седем наричани Дяволските езера. Те са  познати сред планинарите още като Джендемски езера, представляващи езерна група от седем езера с ледников произход, разположени в средните части на Рила планина. 

Образували са се в Дяволския циркус на надморска височина между 2294 метра и 2445 метра. Езерата се оттичат едно в друго и така дават началото на Дяволска река, която е ляв приток на Рилска река. 

 Езерата се намират на юг от главното Релецко било, като най-високо разположеното е ситуирано на западния склон на връх Рилец (2713 м. н. в.) на 2445 метра надморска височина. Най-голямото по площ пък се намира на изток от връх Теодосиеви караули. 

Интересен е фактът, че дъната на две от Дяволските езера са покрити с мраморни плочи. Именно заради това те са често наричани Седефените езера.

Изходна точка за поход към тази невероятно красива и девствена част на Рила планина може да бъде хижа Рибни езера, като поемате маркирания маршрут за връх Рилец. Ако изкачите и самия връх ще се насладите на внушителна панорамна гледка към Мальовишкия дял на Северозападна Рила. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай