Долене - селото, в което има всичко, но не и жители

Намира се на 20 км от град Петрич, посока Северна Македония

Долене - селото, в което има всичко, но не и жители | StandartNews.com

В Югозападна България между полите на Огражден планина, се намира село Долене. Селото е една културно-образователна туристическа дестинация, която с природата, историята си, малкото останало население и човешкото въображение, взети заедно, ви обгръщат в едно непознато и незабравимо изживяване.

То се намира на 20 км от град Петрич, посока Северна Македония – южните склонове на планина Огражден. Селото може да ви изненада със спретнатия си вид, тук може да намерите всичко освен едно-жители.

Къщите са кирпичени, от камък, кал, дърво и слама, строени около Втората световна война. Долене означава камък, оттук идва и името на селото. Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя. Картината изглежда нереалистично. Всеки посетител сякаш попада в приказка от минали времена.

Село Долене датира от 1570 година. На времето е бил изключително популярен с Доленския панаир, който се е провеждал цели 40 дни. Това в бил втория по големина панаир в пределите на Османската империя. През 1873 година е създадена черквата Успение Богородично. От тогава до сега се е запазила нейната автентичност. През 1905 година, населението е било около 800 жители, като днес за съжаление са останали само 9.

През 2018 година започва реставрацията на селото, което е подтикнато от семейство предприемачи с корени от Долене. Те успяват да привлекат към идеята си доста млади хора, също с корени от селото, които да помагат с реализирането на тази мечта. Често през уикендите се организират и тематични дни на занаяти.

Ако търсите вдъхновение, мотивация, свежа енергия или искате да избягате от стреса и апатията на големия град, посетете село Долене. От всеки ъгъл на селото се открива гледка към Пирин и към населените места в подножието на Огражден планина. Приказно красиво е навсякъде.

Тук може да видите местността Маркеве носи името на най-богатата фамилия живеела някога по тези земи. Маркевци натрупват богатството си чрез търговия на ценни и нишови стоки като коприна и цветя, които се представят по време на Доленския панаир с огромен успех.

В селото има панорама която ще ви издигне в облаците. Тя се характеризира се с почти 360° зашеметяваща гледка към село Долене, планините Огражден, Беласица и Славянка, както и части от Северна Македония.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ътътъ
преди 6 месеца

Фатме, кой ти плати за тази простотия?

Откажи