Икономист посочи най-голямата опасност пред влизането в еврозоната

Няма как да стане на 1 януари 2025 г., смята Петър Ганев

Икономист посочи най-голямата опасност пред влизането в еврозоната | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната, тъй като когато има нови избори, нови играчи на хоризонта, членството потенциално би било под въпрос. Предупреждението отправи в интервю за БНР икономистът Петър Ганев.

С 60% по-висока е работната заплата в големите вериги спрямо останалите звена на търговията. Продължава да расте броят на хората, работещи в модерната търговия – малко над една четвърт от заетите в търговията работят в големите вериги. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика за социално-икономическия принос на модерната търговия в България, което Ганев коментира.

"В търговията на дребно има конкурентен пазар. В някои производства няма, но в търговията на дребно избор за потребителя има", отбеляза Ганев, като посочи достъпа до пазара както през малките магазини и директната търговия, така и през големите магазини.

Данните показват, че има огромно количество български стоки както в хранителните, така и при нехранителните стоки, подчерта Петър Ганев.

Влизайки в еврозоната, големите вериги ще започнат да предоставят на НСИ информация за цените на седмична база, каквато е практиката в Европа, уточни икономистът.

"Ще имаме реална информация от продажби на каса", обясни той и сравни този механизъм със сегашното събиране на информация от анкетьори с тефтери, които обикалят хиляди обекти.

"Няма как да стане на 1 януари 2025 г. Нашата инфлация е по-висока на този етап. Това, което трябва да направи парламентът, е да приеме Закона за еврото, който е на обществено обсъждане. Така или иначе, след като отлагаме с няколко месеца членството, срокът не е толкова притискащ", заяви икономистът относно датата за присъединяване на България към еврозоната.

Във връзка с ограничителния режим, който парламентът наложи на министъра на финансите Асен Василев Ганев заяви: "Отново се върнахме във вариант, в който някакво парламентарно мнозинство е в опозиция на финансовия министър. През последните седмици парламентът започна да изземва функции на изпълнителната власт."

От гледна точка на фискалната политика няма никаква логика в това парламентът да изземва функции на финансовия министър, добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай